Může být něco zdravějšího? Hned v úvodu Vás musím ujistit, že pokud nemáte rádi výraznou chuť celeru, tak po této polévce si ji zamilujete.
Rychlé, jednoduché, chutné a levné jídlo. Navíc, pokud ho něčím, třeba ztraceným vejcem, nebo kousky orestovaného kuřete doplníte, máte i kompletní lehkou večeři.
Celerová patří mezi tzv. krémové polévky jako třeba květáková, rajčatová nebo dýňová.
Ingredience:
1 ks střední celer (cca 0,6 kg)
2 ks menší cibule
2 ks menší brambory
15 g máslo
15 g sádlo
0,2 l smetana minimálně 31% tuku
0,7 l vývar
Sůl, pepř, muškátový oříšek
trochu cukru (není nutné - podle chuti)
Cibule oloupeme a nakrájíme nahrubo, dáme na rozpuštěné máslo a sádlo. Mám tuto kombinaci ozkoušenou. Máslo se tak rychle nepřipaluje a máme v jídle kombinaci zdravých tuků.
Cibuli opečeme jen tak trochu. Mezi tím si oloupeme brambory a celer. Obojí nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli a chvíli restujeme, než začne zelenina trochu chytat barvu.
Přilijeme vývar a uvedeme do varu. Vaříme doměkka, tj. cca 15-20 minut. Rozhodně ale nerozvaříme.
Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Buďte opatrní, má velice silnou chuť a aroma. V polévce má být cítit řekl bych „vzdáleně“.
Polévku rozmixujeme úplně najemno. Dolijeme smetanu a pečlivě zamícháme. Ochutnáme. Pokud máme dokončenou chuť, stáhneme z plamene a „vyleštíme“ máslem. Již nevaříme.
Talíř ozdobíme nějakou bylinou a olivovým olejem.
Dobrou chuť.