Játrová omáčka

Dneska to bude nejenom recept, ale i trocha osvěty, proč jíst játra. 

Mnoho lidí se nejenom játrům, ale obecně vnitřnostem vyhýbá. Přichází tím o důležitý zdroj výživy a minerálních látek. Mnoho z nás má k játrům odtažitý vztah při vzpomínce na šmakulády ze školních jídelen.



Játra v sobě obsahují několik důležitých složek výživy, které často lidem chybí a doplnit se dají játry, nebo doplňky stravy. Zásadní pro zdraví je obsah železa, zinku, vitamínu B12 a vitamínu A.

Játra jsou také zdrojem kvalitních bílkovin a jsou velmi ekonomická. 

Jaká játra si vybrat? Běžně k dispozici jsou vepřová, hovězí a drůbeží. Asi nejjednodušší rozdělení je následující. Z hlediska obsahu živin jsou nejlepší vepřová, hovězí jsou nejchutnější a kuřecí nejjemnější. Takže si vyberte a pojďme vařit.  

Ingredience:

500g játra

150g                        slanina

2 ks                          cibule

0,5l                          vývar

15 g olej

Sůl, pepř, kmín, majoránka, tymián



Játra očistíme a nakrájíme na kousky. Velikost záleží na Vás. Opepříme, nesolíme.

Slaninu nakrájíme nadrobno a necháme trochu vypéct v hrnci. Když pustí tuk, přidáme cibuli a smažíme dorůžova. 

Přidáme játra a restujeme cca 5-7 minut, aby se zatáhla. Poté zhruba 2/3 kousků jater z hrnce vyndáme na misku. Ideální je použít kuchyňskou pinzetu, ale jde to i lžící. V hrnci nám zbude slanina, cibule a cca 1/3 jater. Přilijeme vývar, uvedeme do varu. Vše rozmixujeme. Jak pečlivě záleží na Vás, jak hrubou a hustou chcete mít omáčku. Tímto krokem (rozmixování části jater, slaniny a cibule se vyhneme potřebě zahušťovat omáčku moukou.

Játra, která jsme dali vedle do misky vrátíme do hrnce a cca 15 minut povaříme. Během vaření dochutíme majoránkou, solí, pepřem a tymiánem. Případně kmínem.

Podáváme nejlépe s rýží nebo s knedlíkem. 

Dobrou chuť.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
před 1 měsíc
View on Instagram |
1/4
Zkusíme to usušit. 👨‍🌾 #rajcata #zahradka #uroda #TaktoANO
Zkusíme to usušit. 👨‍🌾 #rajcata #zahradka #uroda #TaktoANO
před 2 měsíce
View on Instagram |
2/4
Inspirativní způsob z @visitgouda, jak pořídit turistickou atrakci. 👍🏼 #sintjanskerk #netherlands
Inspirativní způsob z @visitgouda, jak pořídit turistickou atrakci. 👍🏼 #sintjanskerk #netherlands
Inspirativní způsob z @visitgouda, jak pořídit turistickou atrakci. 👍🏼 #sintjanskerk #netherlands
Inspirativní způsob z @visitgouda, jak pořídit turistickou atrakci. 👍🏼 #sintjanskerk #netherlands
Inspirativní způsob z @visitgouda, jak pořídit turistickou atrakci. 👍🏼 #sintjanskerk #netherlands
Inspirativní způsob z @visitgouda, jak pořídit turistickou atrakci. 👍🏼 #sintjanskerk #netherlands
Inspirativní způsob z @visitgouda, jak pořídit turistickou atrakci. 👍🏼 #sintjanskerk #netherlands
před 2 měsíce
View on Instagram |
3/4
Tak se ta rajská jablíčka skutečně povedla! 👨‍🌾👍🏼 #rajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
Tak se ta rajská jablíčka skutečně povedla! 👨‍🌾👍🏼 #rajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
před 2 měsíce
View on Instagram |
4/4

To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved