Sádlo – jak na to

Minulý týden jsem psal ódu na sádlo, o tom, jaká že je to zdravá potravina. Dokonce se ve výzkumech dostala mezi první desítku nejzdravějších. Na konci článku jsem Vám slíbil, že se podělím o návod jak na to. V tomto případě bych snad ani slovo recept nepoužil.

Postup je velmi jednoduchý, seznam ingrediencí není rozhodně dlouhý. Spíš je potřeba se obrnit trpělivostí.

Pojďme na to.



Ingredience:

2-2,5 kg                       hřbetní vepřové sádlo (jiné opravdu nechcete)

1,5 dcl                         voda

5 gr.                             sůl

Sádlo nakrájíme na stejné kostky. 1,5- 2 centimetry. Důležité je, aby kostičky byly víceméně stejně veliké. Konečným produktem bude totiž kromě sádla i hezká hromada škvarků. Pokud jsou kostičky stejně velké, budou škvarky rovnoměrně uškvařené. Nestane se Vám, že budete mít část škvarků již tmavých a tvrdých a část nedopečených. 

Kostky dáme do hrnce odpovídající velikosti, ideálně s dvojitým dnem. Klidně si ale vystačíme i s obyčejným hrncem.

Vlijeme vodu, dáme na sporák a pomalu “přivedeme k varu”. Začínáme postupně, sádlo se začne škvařit. Občas (cca po 15 minutách) promícháme vařečkou. Celou dobu nezakrýváme pokličkou.  

Asi tak po hodině až hodině a půl se větší část sádla vyškvaří a škvarky se do něj kompletně ponoří. Sádlo bublá škvarky zlátnou. Počítejte s tím, že posledních 30 minut se od sádla nebudete vzdalovat. Teď už jenom ladíte na jakou barvu škvarky uškvaříte. Do směsi nasypte sůl.

Když jste s barvou spokojeni, sádlo ještě horké scedíte přes plátýnko do pečlivě vymytých a vysušených sklenic. Necháte vychladnout a ztuhnout. 

Na cedníku Vám zbydou škvarky. Ty nechte vychladnout a usušit. Studené dejte do lednice, kde vydrží několik týdnů.

Škvarky můžete se sádlem spojit do misky a použít na chleba. Můžete je umlít a doplnit trochou sádla a máte vynikající škvarkovou pomazánku. Škvarky se dají jíst i jako chipsy, ale opravdu pozor, jíte v podstatě čistý tuk. Takže bacha na zdraví a na žlučník.

Vychladlé sádlo vám v lednici vydrží několik měsíců, určitě půl roku. Pokud budete trpěliví bude krásně bílé a voňavé.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 7 dny
View on Instagram |
1/4
Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 2 měsíci
View on Instagram |
2/4
Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
3/4
Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
4/4


To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně šance. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved