Sádlo – zdraví prospěšná lahůdka

“Budeš mít vysokej cholesterol”, “je to hrozně mastný”, “co Tvoje srdce”. budeš tlustej”, “je to nezdravý”. Určitě jste tyto a další obsahově podobné věty slyšeli mnohokrát. Nejnesmyslnější je ta o tom, že je to mastné. A olej není mastný?

Naštěstí ale máme nezávislý výzkum a ten říká něco úplně jiného. Něco, co zní jako hloupý vtip: “Máš vysoký cholesterol? Začni jíst sádlo!” 

Zjistilo se, že hladinu LDL cholesterolu ovlivňuje množství transmastných tuků, které obsahují především margaríny a tuky, které se vyrábějí hydrogenací. A také množství cukru v potravě, protože ten vyvolává inzulínovou reakci.



A sádlo, světe div se, tyto transmastné kyseliny, neobsahuje. Naopak, obsahuje ze 60% tělu prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Obsahuje také nasycené mastné kyseliny a na ty je třeba si dávat pozor. 

V Koreji dělali dlouholetý výzkum nezdravějších potravin a sádlo se umístilo na 8.místě ze 100. Mezi mandle, chia semínka, mangold, řeřichu, mandarinky, apod. To mi přijde docela vtipné. Sádlo na tom bylo před pár lety podobně jako vejce.

Sádlo bylo pravděpodobně obětí antitukových kampaní výrobců sladkostí, kteří tvrdili, že cukr je pro tělo zdravější než tuk. 

Nejrozšířenější sádlo u nás je vepřové. Také se používají sádla husí a kachní, ale nejsou zdaleka tak rozšířená. Konfitovat se dá nejen v kachním, ale i vepřovém sádle. Na chuti to na 90% nepoznáte.

Sádlo se hodí v podstatě všude, kde používáte běžný olej. Má proti oleji jednu neoddiskutovatelnou výhodu. Je teplotně stabilnější, má vyšší kouřový bod. To znamená, že se méně přepaluje, než běžný olej. Na smažení tedy jedině sádlo. Navíc hezky voní.

Samozřejmě, jako vždy je potřeba dbát na kvalitu. Nejkvalitnější je hřbetní sádlo ze zdravého opečovaného pašíka, který nedorostl více jak 130 kilo.

Představte si: “čerstvý chleba, sádlo se škvarkama, cibule, orosené pivo…”

Jediný problém u sádla je jeho kalorická hodnota. Obsahuje 99% tuku. Takže pozor na jeho množství.

Příští týden se těšte na recept na domácí sádlo a škvarky. Řezník mi potvrdil, že mi ho na pátek připraví.  A o víkendu budu škvařit.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 7 dny
View on Instagram |
1/4
Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 2 měsíci
View on Instagram |
2/4
Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
3/4
Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
4/4


To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně šance. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved