Trhané vepřové maso

Jednoduchý recept, který z Vás udělá krále (královnu) kuchařů.

Pravděpodobně jste slyšeli o velmi pomalém pečení masa, které si potom uchová vláčnost, chuť a vůni. Tak o tom si dnes povíme podrobně. 

Ideální pro dlouhé pečení na trhané maso je vepřová krkovice nebo ramínko. Já mám raději krkovici a to tak, že prorostlejší, tedy tučnější. Tuk je jak známo nositelem chuti a navíc Vám poskytne více výpeku k dalšímu ochucení masa než vyloženě libové maso.



Přípravu bych rozdělil do tří fází. Nakládání, pečení pod policí (alobalem), pečení bez zakrytí.

Ingredience:

1,2 – 1,5 kg           vepřová krkovice (nebo ramínko)

1 lžička                 uzená paprika

1 lžička.                mletý pepř

1 lžička                 drcený kmín

1 lžička                 sůl

2 lžičky                 třtinový cukr

2 dcl                     vývar na podlití

50 – 70 gr.             Máslo                 

Nakládání není úplně nutné, ale znáte to. Pokud si tu práci dáte, na talíři to poznáte. Kořenící směs získáme smícháním všech uvedených ingrediencí. Maso obalíme ve směsi koření, pořádně ji do něj vmasírujeme. Uložíme do lednice. Aby nakládání mělo smysl chce to alespoň 5 hodin, ideálně přes noc. Klidně i 24 hodin. 

Naložené maso dáme do pekáče, zalijeme vodou (vývar je samozřejmě lepší alternativa) asi tak do výše 1 cm. Pečlivě zakryjeme alobalem. Troubu nastavíme na 100 stupňů. Pekáč s masem dáme do trouby na 8-10 hodin . Po tuto dobu dobu si ho nevšímejte. Skoro vždy dávám maso do trouby přes noc. Je to taková optimistická činnost před spaním. Působí skoro až terapeuticky.

Po deseti hodinách sejměte alobal, polijte výpekem a pokračujte v pečení odkrytého masa na 100 stupňů další 4 hodiny. Během toho občas maso výpekem přelijte. Cca 1 hodinu před koncem z pekáče slijte výpek, maso vraťte do trouby a zvyšte teplotu na 150 stupňů.

Výpek zredukujte, dochuťte pepřem solí a zjemněte ho máslem.

Upečené maso vyndejte z trouby. Nechte půl hodiny odpočívat. Poté vezměte dvě vidličky a lehce zchladlé maso roztrhejte na malé kousky. Do pekáče s natrhaným masem postupně nalijte a zamíchejte výpek, aby maso hezky zvlhlo a zvláčnělo.

Maso nakládejte do čerstvých bagetek. 

Bagetu uvnitř namažeme pro dochucení čímkoli Vás napadne. Možností je mnoho. Různé hořčice, ochucené majonézy, tatarky, BBQ omáčky. Už jsem viděl i výtečníka, který si tam nakydal kečup. Doplníme kyselou okurkou a cibulí (nejlépe červenou) nakrájenou na měsíčky.

Takto upravené maso se hodí i na společně hodování. Pekáč umístíte doprostřed stolu a ať si každý vyrobí svojí bagetu podle své fantazie.

Dobrou chuť. Těším se Vaše verze tohoto receptu.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 6 dny
View on Instagram |
1/4
Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 2 měsíci
View on Instagram |
2/4
Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
3/4
Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
4/4


To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně šance. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved