Tzatziky – typické letní jídlo

Letos jsem je dělal už snad po desáté a tak se s Vámi o toto typicky letní a typicky řecké jídlo podělím. Aktuální je také tím, že už se dají koupit okurky, které mají chuť, protože viděly sluníčko a nevyrostly jenom ve skleníku v únoru.

Někdo tzatziky servíruje jako dip, někdo jako salát, někdo jako plnohodnotnou přílohu třeba k masu z grilu. Vše je možné a vše je správné. 

Tzatziky jsou zdánlivě jednoduché jídlo, ale mají několik fines, aby byly opravdu chutné. Co se týče reálné práce, jsou hotovy coby dup. Ale potřebují svůj “technologický”čas na vypocení a proležení.



Jdeme na to. Okurky omyjeme a oloupeme. Loupání je možno vynechat. Pečlivě omyté okurky nastrouháme nahrubo. Řádně osolíme, zamícháme a necháme 20-30 minut vypotit. Okurky pustí podle druhu až 20% vody. Klidně nastrouhané okurky i vyždímejte. Po pocení vodu z okurek odstraníme. Pokud bychom tento krok vynechali, na konci bychom měli tzatziky řídké, nevýrazné chuti. Vypadalo by to trochu jako polévka. 

Použití vypocené tekutiny je rozmanité. Klidně se dá vypít, jedná se o velmi zdravou tekutinu. Další možnost je přidat ji do klasického okurkového salátu s cukrem a octem. Poslední možnost, pokud tzatziků děláte větší množství tak je možno si udělat skleničku okurkové limonády. Zředím vodou, osladím a je hotovo.

Do takto připravených okurek zamícháme řecký jogurt (tučný), utřený česnek, nasekaný kopr. Množství jogurtu je na Vás, podle toho, jakou chcete mít konečnou konzistenci. Dochutíme pepřem a já na závěr dolaďuji  zakysanou smetanou. Nechte cca 1 hodinu v lednici vychladit a proležet.

Tzatziky servíruji pokapané olivovým olejem a ozdobené snítkou kopru, nebo máty. Pokud pokapete citronem, také nic nezkazíte.

Ingredience:

500-600 gr.        salátová okurka  (2 kusy)

200 gr.                řecký jogurt (tučný – ideálně 10%)  

2 lžíce                 zakysaná smetana

2-3 x                   stroužek česneku

Čerstvý kopr

Olivový olej, citron, pepř

Dobrou chuť. Těším se na Vaše komentáře a modifikace mého receptu.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 6 dny
View on Instagram |
1/4
Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 2 měsíci
View on Instagram |
2/4
Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
3/4
Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
4/4


To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně šance. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved