Tzatziky - typické letní jídlo

Letos jsem je dělal už snad po desáté a tak se s Vámi o toto typicky letní a typicky řecké jídlo podělím. Aktuální je také tím, že už se dají koupit okurky, které mají chuť, protože viděly sluníčko a nevyrostly jenom ve skleníku v únoru.

Někdo tzatziky servíruje jako dip, někdo jako salát, někdo jako plnohodnotnou přílohu třeba k masu z grilu. Vše je možné a vše je správné. 



Tzatziky jsou zdánlivě jednoduché jídlo, ale mají několik fines, aby byly opravdu chutné. Co se týče reálné práce, jsou hotovy coby dup. Ale potřebují svůj “technologický”čas na vypocení a proležení.

Jdeme na to. Okurky omyjeme a oloupeme. Loupání je možno vynechat. Pečlivě omyté okurky nastrouháme nahrubo. Řádně osolíme, zamícháme a necháme 20-30 minut vypotit. Okurky pustí podle druhu až 20% vody. Klidně nastrouhané okurky i vyždímejte. Po pocení vodu z okurek odstraníme. Pokud bychom tento krok vynechali, na konci bychom měli tzatziky řídké, nevýrazné chuti. Vypadalo by to trochu jako polévka. 

Použití vypocené tekutiny je rozmanité. Klidně se dá vypít, jedná se o velmi zdravou tekutinu. Další možnost je přidat ji do klasického okurkového salátu s cukrem a octem. Poslední možnost, pokud tzatziků děláte větší množství tak je možno si udělat skleničku okurkové limonády. Zředím vodou, osladím a je hotovo.

Do takto připravených okurek zamícháme řecký jogurt (tučný), utřený česnek, nasekaný kopr. Množství jogurtu je na Vás, podle toho, jakou chcete mít konečnou konzistenci. Dochutíme pepřem a já na závěr dolaďuji  zakysanou smetanou. Nechte cca 1 hodinu v lednici vychladit a proležet.

Tzatziky servíruji pokapané olivovým olejem a ozdobené snítkou kopru, nebo máty. Pokud pokapete citronem, také nic nezkazíte.

Ingredience:

500-600 gr.        salátová okurka  (2 kusy)

200 gr.                řecký jogurt (tučný - ideálně 10%)  

2 lžíce                 zakysaná smetana

2-3 x                   stroužek česneku



Čerstvý kopr

Olivový olej, citron, pepř

Dobrou chuť. Těším se na Vaše komentáře a modifikace mého receptu.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4.5 / 5. Hodnotilo: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
9 měsíců ago
View on Instagram |
1/4
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
1 rokem ago
View on Instagram |
2/4
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
1 rokem ago
View on Instagram |
3/4
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
2 roky ago
View on Instagram |
4/4

To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved