Caesar a jeho tajemství

Jaká byla tajemství Caesara opravdu nevím, ale recept na skvělý Caesar salát znám. Jeho tajemství je v dressingu. Vše ostatní už je velmi jednoduché.

Autorem byl údajně italský kuchař Caesare Cardini v roce 1924, který působil v Mexiku. Pokud je to tedy pravda, brzy budeme slavit 100leté výročí. 



Máte dvě možnosti, jak udělat dressing. Buďto ho můžete dělat ze syrových žloutků, nebo si zjednodušit život a udělat ho z klasické kupované majonézy. Rozdíl v konečné chuti nepoznáte, ale v riziku a trvanlivosti ano. Vyrábět dressing ze syrových nepasterovaných vajec je riziko, obzvláště během léta. A pasterované žloutky nemají všude. A pokud mají, tak balení je minimálně jeden litr. Což se domnívám, že běžná rodina hned tak nespotřebuje.

Já Vás ho naučím vyrobit z běžné majonézy, která je trvanlivá a tím pádem Vám žádné nebezpečí, které číhá v syrových vejcích, nehrozí. Navíc, i s ohledem na další ingredience Vám dressing, pokud ho uděláte trochu víc, klidně týden v lednici vydrží. 

Takže pojďme na to. Co potřebujeme?

Ingredience na salát/4 porce:

0,6 kg              vykostěná kuřecí stehna 

150 g               anglická slanina   

6 ks.                 plátku toastového na krutony

1 ks.                 římský salát

                         grilovací koření

75 g.                parmazán na hoblinky 



Ingredience na dressing:

250 g               majonéza

1 konzerva     ančoviček (45 g i s olejem)

2PL                  vinného octa

3 ks                 stroužek česneku

1PL                  worcestrové omáčky

1 PL                 citronové šťávy 

50 g.                nastrouhaný parmazán

1 lžička.          dijonské hořčice 

                        Sůl, pepř 

5PL.                 lák u okurek

Vykostěná kuřecí stehna rozdělíme na dva díly. Okořeníme grilovacím kořením, naložíme do trochy oleje a necháme alespoň hodinu marinovat. Rozpálíme gril a maso upečeme. Pokud se Vám nechce rozpalovat a špinit gril, můžete maso opéct na pánvi. Co si ale budeme říkat, grilované masíčko je lepší. Nechte trochu zchladnout a nakrájejte na kostičky cca 1-1,5 centimetru. 

Na pánvi opečte nadrobno nakrájenou slaninu. Ve výpeku ze slaniny můžete opéct krutony. Popravdě já si do salátu krutony nedávám. Říkám, že nemusím jíst opečenou mouku s vodou. I v restauraci žádám Caesar bez krutonů. Volba je na Vás.

Všechny ingredience na dressing dáme do mixeru a rozmixujeme. Případně do hluboké mísy a rozmixujeme tyčovým mixerem. Hustotu dressingu doladíme lákem z okurek (pokud ho nemáte tak vodou). Ochutnáme a případně dokořeníme. 

Dressing by měl mít velmi výraznou chuť, řekl bych, že by měl být až trochu „překořeněný“. Do porce salátu ho přijdou jenom cca 3 polévkové lžíce, která se zamíchají do římského salátu. Takže nebojte.

Do talíře na polévku nebo do misky natrháme omytý římský salát, pokapeme cca 3 lžícemi dressingu a zamícháme. Posypeme vypečenou slaninou, kousky masa a ozdobíme hoblinami parmazánu. Případně přidáme opečené krutony.

Caesar salát je výborný i v rámci grilovačky. Místo vykostěných kuřecích stehen můžete použít kuřecí prsa, plátky grilovaného pupku, krevety……… 

Dobrou chuť.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 6

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved