Jaká byla tajemství Caesara opravdu nevím, ale recept na skvělý Caesar salát znám. Jeho tajemství je v dressingu. Vše ostatní už je velmi jednoduché.
Autorem byl údajně italský kuchař Caesare Cardini v roce 1924, který působil v Mexiku. Pokud je to tedy pravda, brzy budeme slavit 100leté výročí.
Máte dvě možnosti, jak udělat dressing. Buďto ho můžete dělat ze syrových žloutků, nebo si zjednodušit život a udělat ho z klasické kupované majonézy. Rozdíl v konečné chuti nepoznáte, ale v riziku a trvanlivosti ano. Vyrábět dressing ze syrových nepasterovaných vajec je riziko, obzvláště během léta. A pasterované žloutky nemají všude. A pokud mají, tak balení je minimálně jeden litr. Což se domnívám, že běžná rodina hned tak nespotřebuje.
Já Vás ho naučím vyrobit z běžné majonézy, která je trvanlivá a tím pádem Vám žádné nebezpečí, které číhá v syrových vejcích, nehrozí. Navíc, i s ohledem na další ingredience Vám dressing, pokud ho uděláte trochu víc, klidně týden v lednici vydrží.
Takže pojďme na to. Co potřebujeme?
Ingredience na salát/4 porce:
0,6 kg vykostěná kuřecí stehna
150 g anglická slanina
6 ks. plátku toastového na krutony
1 ks. římský salát
grilovací koření
75 g. parmazán na hoblinky
Ingredience na dressing:
250 g majonéza
1 konzerva ančoviček (45 g i s olejem)
2PL vinného octa
3 ks stroužek česneku
1PL worcestrové omáčky
1 PL citronové šťávy
50 g. nastrouhaný parmazán
1 lžička. dijonské hořčice
Sůl, pepř
5PL. lák u okurek
Vykostěná kuřecí stehna rozdělíme na dva díly. Okořeníme grilovacím kořením, naložíme do trochy oleje a necháme alespoň hodinu marinovat. Rozpálíme gril a maso upečeme. Pokud se Vám nechce rozpalovat a špinit gril, můžete maso opéct na pánvi. Co si ale budeme říkat, grilované masíčko je lepší. Nechte trochu zchladnout a nakrájejte na kostičky cca 1-1,5 centimetru.
Na pánvi opečte nadrobno nakrájenou slaninu. Ve výpeku ze slaniny můžete opéct krutony. Popravdě já si do salátu krutony nedávám. Říkám, že nemusím jíst opečenou mouku s vodou. I v restauraci žádám Caesar bez krutonů. Volba je na Vás.
Všechny ingredience na dressing dáme do mixeru a rozmixujeme. Případně do hluboké mísy a rozmixujeme tyčovým mixerem. Hustotu dressingu doladíme lákem z okurek (pokud ho nemáte tak vodou). Ochutnáme a případně dokořeníme.
Dressing by měl mít velmi výraznou chuť, řekl bych, že by měl být až trochu „překořeněný“. Do porce salátu ho přijdou jenom cca 3 polévkové lžíce, která se zamíchají do římského salátu. Takže nebojte.
Do talíře na polévku nebo do misky natrháme omytý římský salát, pokapeme cca 3 lžícemi dressingu a zamícháme. Posypeme vypečenou slaninou, kousky masa a ozdobíme hoblinami parmazánu. Případně přidáme opečené krutony.
Caesar salát je výborný i v rámci grilovačky. Místo vykostěných kuřecích stehen můžete použít kuřecí prsa, plátky grilovaného pupku, krevety………
Dobrou chuť.