Caesar a jeho tajemství

Jaká byla tajemství Caesara opravdu nevím, ale recept na skvělý Caesar salát znám. Jeho tajemství je v dressingu. Vše ostatní už je velmi jednoduché.

Autorem byl údajně italský kuchař Caesare Cardini v roce 1924, který působil v Mexiku. Pokud je to tedy pravda, brzy budeme slavit 100leté výročí. 



Máte dvě možnosti, jak udělat dressing. Buďto ho můžete dělat ze syrových žloutků, nebo si zjednodušit život a udělat ho z klasické kupované majonézy. Rozdíl v konečné chuti nepoznáte, ale v riziku a trvanlivosti ano. Vyrábět dressing ze syrových nepasterovaných vajec je riziko, obzvláště během léta. A pasterované žloutky nemají všude. A pokud mají, tak balení je minimálně jeden litr. Což se domnívám, že běžná rodina hned tak nespotřebuje.

Já Vás ho naučím vyrobit z běžné majonézy, která je trvanlivá a tím pádem Vám žádné nebezpečí, které číhá v syrových vejcích, nehrozí. Navíc, i s ohledem na další ingredience Vám dressing, pokud ho uděláte trochu víc, klidně týden v lednici vydrží. 

Takže pojďme na to. Co potřebujeme?

Ingredience na salát/4 porce:

0,6 kg              vykostěná kuřecí stehna 

150 g               anglická slanina   

6 ks.                 plátku toastového na krutony

1 ks.                 římský salát

                         grilovací koření

75 g.                parmazán na hoblinky 



Ingredience na dressing:

250 g               majonéza

1 konzerva     ančoviček (45 g i s olejem)

2PL                  vinného octa

3 ks                 stroužek česneku

1PL                  worcestrové omáčky

1 PL                 citronové šťávy 

50 g.                nastrouhaný parmazán

1 lžička.          dijonské hořčice 

                        Sůl, pepř 

5PL.                 lák u okurek

Vykostěná kuřecí stehna rozdělíme na dva díly. Okořeníme grilovacím kořením, naložíme do trochy oleje a necháme alespoň hodinu marinovat. Rozpálíme gril a maso upečeme. Pokud se Vám nechce rozpalovat a špinit gril, můžete maso opéct na pánvi. Co si ale budeme říkat, grilované masíčko je lepší. Nechte trochu zchladnout a nakrájejte na kostičky cca 1-1,5 centimetru. 

Na pánvi opečte nadrobno nakrájenou slaninu. Ve výpeku ze slaniny můžete opéct krutony. Popravdě já si do salátu krutony nedávám. Říkám, že nemusím jíst opečenou mouku s vodou. I v restauraci žádám Caesar bez krutonů. Volba je na Vás.

Všechny ingredience na dressing dáme do mixeru a rozmixujeme. Případně do hluboké mísy a rozmixujeme tyčovým mixerem. Hustotu dressingu doladíme lákem z okurek (pokud ho nemáte tak vodou). Ochutnáme a případně dokořeníme. 

Dressing by měl mít velmi výraznou chuť, řekl bych, že by měl být až trochu „překořeněný“. Do porce salátu ho přijdou jenom cca 3 polévkové lžíce, která se zamíchají do římského salátu. Takže nebojte.

Do talíře na polévku nebo do misky natrháme omytý římský salát, pokapeme cca 3 lžícemi dressingu a zamícháme. Posypeme vypečenou slaninou, kousky masa a ozdobíme hoblinami parmazánu. Případně přidáme opečené krutony.

Caesar salát je výborný i v rámci grilovačky. Místo vykostěných kuřecích stehen můžete použít kuřecí prsa, plátky grilovaného pupku, krevety……… 

Dobrou chuť.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 6

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

První den školy, @dpmhk.official otevřená jedna přepážka. Kdo by dnes čekal nával, že? @hradec.kralove radeckralove, to jako vážně? 😳
První den školy, @dpmhk.official otevřená jedna přepážka. Kdo by dnes čekal nával, že? @hradec.kralove radeckralove, to jako vážně? 😳
3 měsíce ago
View on Instagram |
1/4
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
1 rokem ago
View on Instagram |
2/4
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
2 roky ago
View on Instagram |
3/4
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
2 roky ago
View on Instagram |
4/4

To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved