Jedná se o známý pokrm původem i Itálie. Není pro ty, kteří se bojí cholesterolu a domnívají se, že vejce mohou škodit. Já mezi ně nepatřím a pokud ani vy ne, naučíme se jednoduché a zdravé jídlo.
Dá se podávat jako lehká večeře nebo snídaně. Pokud Vám zbyde, vezměte si ji zítra do krabičky práce jako svačinku.
Rychlé, jednoduché, chutné a vcelku levné jídlo. Vejce je totiž stále jeden z nejlepších a nejlevnějších zdrojů vysoce kvalitních bílkovin.
Dnešní variantu dělám v remosce, ale jinak se fritata peče na pánvi, která se dá dát do trouby (s kovovým držadlem).
Ingredience:
100 g anglická slanina
2 ks menší cibule
75 g sušená rajčata v oleji
10 ks vejce M
0,1 l smetana minimálně 31%
sůl, pepř
trochu bylin (bazalka, petržel)
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a dáme smažit na rozpálenou pánev. Asi tak za minutu přidáme cibuli a smažíme, než se cibule začne trochu barvit. Nesmažíme na barvu, neděláme guláš. Přidáme nadrobno nakrájená sušená rajčata. Slijeme přebytečný tuk.
Mezi tím do větší mísy vyklepneme vejce, osolíme, opepříme a přidáme smetanu. Ta se dá vynechat. Nicméně přidává se proto, aby pokrm zjemnila a zároveň, pokud byste fritatu pekli trochu déle, než je nutné, nevysuší se a zůstane vláčná. Směs rozšleháme vidličkou.
Do mísy s vejci přidáme směs z pánve a promícháme. Celou směs opatrně vylijeme do vymazané mísy od remosky. Navrch dáme natrhané bylinky.
Zapneme remosku a pečeme cca 25-30 minut. Po 20 minutách zkontrolujeme. Prstem jemně zmáčkneme střed fritaty. Tím poznáme, v jaké fázi propečenosti se nacházíme. Vejce musí být úplně ztuhlá.
Fritatu podáváme buďto hned čerstvou s malým salátkem. Dobrá je i studená.
Dobrou chuť.