Název: Geniální potraviny
Autor: Max Lugavere, Paul Grewal Překlad: Helena Mirovská
Počet stran: 432
Vydalo nakladatelství: Jan Melvil publishing, 2023
Jídlem proti špatné náladě, únavě mozkové mlze a demenci. Toto je mottem knihy a ani po jejím přečtení a následném studiu mě nenapadlo lepší. Navíc její obsah již asi 2 měsíce praktikuji a její důsledky začínám pociťovat na svém životě.
Autor začal studovat kořeny Alzheimerovy choroby poté, co byla diagnostikována jeho mamince těsně po padesátce. Ano, vážení kolegové fine50, těsně po padesátce. Z počátečního spíše intuitivního shánění informací na webu se stalo univerzitní studium a následná práce na klinice a poté na vlastní klinice.
Než začnu, těch 10 geniálních potravin vyjmenuji. Extra panenský olivový olej, avokádo, borůvky, hořká čokoláda, vejce, hovězí z pastvy, tmavá listová zelenina, brokolice, divoký losos, mandle.
V knize najdeme i trochu historii našeho stravování od malička. U nás se sice na zdraví, a hlavně kvalitu stravy za bolševika moc nedbalo, ale také jsme bez omezení do sebe cpali různé sacharidové hrůzy. U nás to bylo způsobeno nedostatkem. V Americe, odkud pochází autor, to bylo způsobeno masivní reklamou a zájmem vyrábět co nejlevněji s co největší marží.
A tak se lidem cpaly cereálie, margaríny, těstoviny, omezovaly se vejce a cholesterol. A lidé umírali na kardiovaskulární choroby jako na běžícím pásu. Infarkty a cévní choroby byly již po padesátce považovány jako nevyhnutelné choroby stáří. Dodnes máme důkazy o zmanipulovaných „studiích“ o tom, jaké potraviny jsou zdravé.
Naštěstí se v poslední době (30 let) extrémně zrychlil výzkum a vývoj a především jeho uvádění do praxe. Tak jsme se vcelku přiblížili k tomu, jak tělo opravdu funguje, a co která potravina v těle způsobuje. A nejen jednotlivé potraviny, ale i jejich vzájemné působení.
Kniha je napsána velmi čivým a relativně jednoduchých způsobem. Ano, obsahuje popis spousty chemických sloučenin, ale není to tak, že by to laik nepochopil. Po jejím přečtení jsem pocítil potřebu vzít zvýrazňovač a knihu znovu prostudovat.
Argumentace v knize je tak jasná a srozumitelná, že jsem si jist, že alespoň část z doporučených potravin do svého jídelníčku zařadíte a některé naopak vyřadíte. Kniha je i o tom, které potraviny z jídelníčku rozhodně vyřadit.
Jak jsem zmínil na začátku, aplikace pravidel a doporučení v knize mají rychlý vliv na vaše zdraví a pocity. A lepší zdraví a také pocit lepšího zdraví chceme bezpochyby každý.
A Alheimera rozhodně nechcete.
Příjemné čtení, dobré zdraví a dobrou chuť.