Gnocchi jsou velice vděčná příloha, se kterou jde kombinovat na mnoho a mnoho způsobů. Domnívám se, že u nás je to poněkud pozapomenutá nebo možná úplně neobjevená ingredience.
Přitom jejich příprava je veskrze jednoduchá. Samozřejmě pokud si nebudete dělat gnocchi sami ze syrových brambor. To je ale pouze pro ty, kteří mají pobyt v kuchyni opravdu rádi, nebo během přípravy gnocchi uvaří další jídlo. Přiznávám, že jsem vařil domácí gnocchi, ale vzhledem k tomu, že to dokážu, tak to již nemusím opakovat.
Gnocchi pochází z Itálie, a tak si pojďme udělat recept s typicky italskou ingrediencí a tou jsou sušená rajčata.
Jdeme na to.
Ingredience:
500 g Gnocchi
200–250 g vykostěná kuřecí stehna
100 g anglická slanina
100–120 g sušená rajčata v oleji
1 ks středně velká cibule
0,2dl smetana ke šlehání (min.30 % tuku)
1PL pesto ze sušených rajčat
1PL sádla nebo oleje
100 g strouhaný parmazán
Sůl, pepř
Slaninu, cibuli a sušená rajčata nakrájíme nadrobno. Vykostěná kuřecí stehna nakrájíme na kostičky cca 1x1 cm. Na velké nepřilnavé pánvi osmahneme slaninu. Dáme ji stranou a na vypečeném tuku osmahneme cibuli. Jen tak dozlatova. Dáme stranou. Na pánev dáme sádlo nebo olej a osmažíme kousky masa. Chce to tak alespoň 6-7 minut. Dáme stranou. Mezitím si ve vedlejším hrnci uvaříme gnocchi dle návodu ve slané vodě.
Uvařené gnocchi necháme okapat a dáme do pánve, ve které jsme připravovali slaninu, cibuli a maso. Gnocchi mírně osmahneme a usušíme. Pokud bychom to neudělali, zbytky vody by nám zbytečně ředily omáčku.
Když jsou gnocchi mírně opečené a usušené přidáme k nim slaninu, cibuli, maso a sušená rajčata. Prohřejeme.
Přilijeme smetanu, přivedeme k mírnému varu. Ihned přidáme rajčatové pesto, zamícháme a podáváme. Pokud byste měli pocit, že se Vám smetana vyvařila, klidně přidejte.
Ihned servírujte a posypte parmazánem.
Sbíhají se mi při psaní tohoto receptu sliny.
Dobrou chuť.