Tyto velmi chladné dny, které nás trochu překvapily jsou ideální proto, dát si vydatnou a sytou polévku, která klidně vydá i za hlavní jídlo.
Ingredience:
500g hovězí maso (krk, hrudí, pupek)
500g cibule
500g brambory
15 g olej
15 g sádlo
10g hladká mouka
70g rajský protlak
500ml vývar (optimálně hovězí, ale klidně kuřecí nebo zeleninový)
5 stroužků. česnek
Sůl, pepř, kmín, paprika, majoránka
Cibule oloupeme a nakrájíme relativně najemno, dáme na rozpuštěný olej a sádlo. Mám tuto kombinaci ozkoušenou. Pořádně opečeme, pěkně na barvu. Mezi tím maso nakrájíme na malé kostičky. Záleží na Vás, jak chcete mít velké kusy v polévce. Maso opečeme zprudka na pánvi až se vypeče a vstřebá veškerá šťáva. Necháme stranou. Dá se použít i mleté maso a postup je stejný. Výsledek na talíři oproti poctivě nakrájenému masu se ale nedá srovnat.
Během vaření polévky si uvaříme na kostičky cca 1x1 cm brambory skoro doměkka.
Když jste spokojeni s barvou cibule, přimíchejte do ní rajský protlak a mouku. Ještě chvilku restujte. Hrnec i cibulí odstavte a nechte trochu zchladnout. Stačí 10 minut. Poté přimíchejte papriku a drcený kmín. Mírné zchlazení je důležité, aby paprika nezhořkla. Přilijeme vývar a uvedeme do varu. Směs cibule a koření vaříme cca 15 minut. Rozhodně ale nerozvaříme. Na několik vteřin použijeme tyčový mixer, aby se jenom malá část cibule rozmixovala a tím polévka zahustila.
Přidáme orestované kousky masa a dovaříme doměkka. Podle kvality masa je to asi 10-20 minut.
Těsně před koncem vaření a před servírováním přidejte česnek a majoránku. Podle chuti dosolíme a dopeříme.
Této polévky dělám většinou trochu víc (zdvojnásobuji dávku) a proto brambory vařím mimo a přidávám je do hotové polévky před podáváním, aby se v ohřívané polévce nerozvařily.
V případě této polévky platí to samé, jako u guláše a dršťkové polévky. Nejlepší je druhý den poté, co zchladla a strávila noc v lednici.
Dobrou chuť.