Gulášová polévka

Tyto velmi chladné dny, které nás trochu překvapily jsou ideální proto, dát si vydatnou a sytou polévku, která klidně vydá i za hlavní jídlo. 

Ingredience:



500g hovězí maso (krk, hrudí, pupek)

500g                         cibule

500g                         brambory

15 g olej

15 g sádlo

10g hladká mouka

70g rajský protlak

500ml vývar (optimálně hovězí, ale klidně kuřecí nebo zeleninový)

5 stroužků.              česnek

Sůl, pepř, kmín, paprika, majoránka



Cibule oloupeme a nakrájíme relativně najemno, dáme na rozpuštěný olej a sádlo. Mám tuto kombinaci ozkoušenou. Pořádně opečeme, pěkně na barvu. Mezi tím maso nakrájíme na malé kostičky. Záleží na Vás, jak chcete mít velké kusy v polévce. Maso opečeme zprudka na pánvi až se vypeče a vstřebá veškerá šťáva. Necháme stranou. Dá se použít i mleté maso a postup je stejný. Výsledek na talíři oproti poctivě nakrájenému masu se ale nedá srovnat.

Během vaření polévky si uvaříme na kostičky cca 1x1 cm brambory skoro doměkka.

Když jste spokojeni s barvou cibule, přimíchejte do ní rajský protlak a mouku. Ještě chvilku restujte. Hrnec i cibulí odstavte a nechte trochu zchladnout. Stačí 10 minut. Poté přimíchejte papriku a drcený kmín. Mírné zchlazení je důležité, aby paprika nezhořkla. Přilijeme vývar a uvedeme do varu. Směs cibule a koření vaříme cca 15 minut. Rozhodně ale nerozvaříme. Na několik vteřin použijeme tyčový mixer, aby se jenom malá část cibule rozmixovala a tím polévka zahustila.

Přidáme orestované kousky masa a dovaříme doměkka. Podle kvality masa je to asi 10-20 minut. 

Těsně před koncem vaření a před servírováním přidejte česnek a majoránku. Podle chuti dosolíme a dopeříme.

Této polévky dělám většinou trochu víc (zdvojnásobuji dávku) a proto brambory vařím mimo a přidávám je do hotové polévky před podáváním, aby se v ohřívané polévce nerozvařily.

V případě této polévky platí to samé, jako u guláše a dršťkové polévky. Nejlepší je druhý den poté, co zchladla a strávila noc v lednici.

Dobrou chuť. 

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

První den školy, @dpmhk.official otevřená jedna přepážka. Kdo by dnes čekal nával, že? @hradec.kralove radeckralove, to jako vážně? 😳
První den školy, @dpmhk.official otevřená jedna přepážka. Kdo by dnes čekal nával, že? @hradec.kralove radeckralove, to jako vážně? 😳
3 měsíce ago
View on Instagram |
1/4
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
1 rokem ago
View on Instagram |
2/4
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
2 roky ago
View on Instagram |
3/4
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
2 roky ago
View on Instagram |
4/4

To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved