Mozek je orgán naprosto zásadní. Ano můžeme se přít o to, jestli to není srdce, ale jeden bez druhého nemůže existovat. Nicméně mozek to všechno řídí. Je zřejmé, že všechny naše myšlenky, pocity a vzpomínky pramení z mozku. On navíc stále velmi tvrdě pracuje i když "nic" neděláme. Mozek udržuje srdce v rytmu, stejně tak dýchání, řídí motorické funkce a rozhoduje, jaké informace zpracovat v každém okamžiku celého vašeho života.
Takže udržet váš mozek zdravým a výkonným je pro život zcela zásadní a zároveň je to velký problém. Takže jak na to?
Jedním ze způsobů je správná výživa. Správné stravování nejen pomáhá denně udržovat hlavu čistou, ale může také zpomalit rychlost kognitivního úbytku schopností související se stárnutím a snížit riziko rozvoje demence. A nejen že bychom měli jíst spoustu dobrých věcí (o tom někdy příště), je také moudré vyhýbat se určitým potravinám, které našemu mozku zásadně škodí.
Pojďme na to:
1. Ryby kontaminované rtutí
Ryby jsou jedním z těch záludných potravin, které mohou být super zdravé a zároveň opravdu nebezpečné. Pozitivní je, že ryby mají nízký obsah nasycených tuků, vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a mají skvělý obsah a poměr nutričních látek, který zahrnuje vitamín B12, zinek, železo a hořčík.
Negativem však je, že koncentrace rtuti v mase některých druhů ryb jsou opravdu vysoké. Nadměrná konzumace rtuti způsobuje neurologické poškození mozku. A co je horší, rtuť zůstává v těle opravdu dlouho a odbourat se prakticky nedá.
Chcete-li omezit svou spotřebu rtuti, ale zároveň ryby jíst, vyhněte se oranžovému druhu červenice atlantská, tuňáku, makrely královské, mečouna a žraloka. Jedná se o velké nebo větší dravé ryby, které obsahují vysokou hladinu rtuti, protože jedí hodně menších ryb, z nichž každá obsahuje nízkou hladinu rtuti, čímž si rtuť akumulují a skladují po celý život. Trvá jim delší čas, než dorostou do odpovídající velikost.
2. Zpracované a balené potraviny
Je všeobecně známo, že zpracované a balené potraviny jsou plné tuků, cukrů a soli. To jsou tři charakteristické prvky konzervovaných potravin. Většinou přemýšlíme (pokud vůbec)o účincích, který to má na tělo, ale ne na mozek. Ono je to ale všechno spojeno.
Naše "západní strava" má schopnost způsobovat hromadění tuku v životně důležitých orgánech, což je zase spojeno se skutečným snížením objemu mozku a poškozením jeho tkání. Strava plná přebytečného cukru, soli a tuku může také narušit schopnost hematoencefalické bariéry zabránit škodlivým látkám vstupu z krevního oběhu do mozkových tkání.
Takže pokud se vyhýbáte konzervovaným potravinám a polotovarům a sami vaříte, budujete si zdravý mozek a s ním i celé tělo. Pro ještě lepší motivaci je čas strávený vařením zdravého jídla další skvělou investicí, která má velmi rychlou návratnost.
3. Trans tuky
Jezme tuky, jsou zdravé a potřebné. Je to proto, že naše těla a mozky tuk skutečně potřebují pro svou správnou funkci. Typ tuku, který konzumujeme je ale zásadní pro zdraví našeho mozku a těla obecně. Druh tuku obsažený v avokádu, ořechách, rybách a vejcích je pro vás obecně považován za dobrý.
Špatné tuky jsou trans-tuky, u kterých se ukázalo, že způsobují poškození mozku. Ale i v této kategorii existují rozdíly. Trans-tuky se přirozeně vyskytují v masu a mléčných výrobcích a měli byste určitě omezit příjem těchto potravin.
Druh trans-tuků, kterému je lepší se vyhnout, je ve formě hydrogenovaného oleje, komerčně vyráběného tuku, který se používá ve výrobcích, jako jsou hranolky, sušenky, margarín, různé nápoje, pečivo a mražená jídla. Vysoký příjem hydrogenovaného oleje je podle výzkumů spojen s výskytem Alzheimerovy choroby a demence, stejně jako s dřívějším kognitivním poklesem, nižším objemem mozku a horší pamětí.
4. Rafinované sacharidy (cukry)
Sacharidy obecně jsou samozřejmě zdrojem energie jak pro mozek, tak celé tělo a jsou potřeba. Rafinované uhlohydráty jsou však jiná věc, protože původní zrna byla kompletně zpracována, nebo lépe odstraněna.
I když bílá mouka nechutná sladce, rozkládá se ve vašem těle stejným způsobem jako jednoduché cukry. Když tedy budete jíst moučné tortilly, bílý chléb a jiné druhy jídla z obilovin, dodáte tělu vysokou glykemickou zátěž, která vám zvýší hladinu cukru v krvi.
To může mít za následek úplně stejné problémy, jako je konzumace příliš mnoho rafinovaného cukru. Výsledkem jsou záněty, poškození paměti a zvýšené riziko demence. Bylo zjištěno, že děti s vysokou spotřebou rafinovaných / jednoduchých cukrů dosahují na neverbálních testech inteligence horší výsledky, zatímco u starších lidí se stejnou stravou je dvakrát vyšší pravděpodobnost mentálního postižení.
5. Aspartam
Co dělat, když se náš mozek dožaduje něčeho sladkého, ale my se snažíme být stateční a nic sladkého si nedat? Něco sladkého na zub? To je přece tak strašně dobré! Raději si dejme něco opravdu sladkého z opravdového cukru. Rozhodně se vyhněme aspartamu.
Přestože FDA (Úřad na kontrolu potravin a léků v USA) stále tvrdí, že aspartam je bezpečný, několik studií naproti tomu poukazuje na kognitivními a behaviorálními problémy při pravidelném užívání aspartamu. Jedna studie dokonce ukázala, že pouhých 8 dní jedení stravy s vysokým obsahem aspartamu vedlo k tomu, že účastníci zaznamenali nižší hodnocení mentálních testů a cítili se podrážděnější a depresivnější než normálně.
I přesto, že agentura FDA tvrdí, že aspartam je bezpečný, vyžaduje také výstražné štítky u produktů, které jej obsahují. Stejně tak je tomu v Evropě. Takže "babo raď". Stejně se mu raději vyhýbejme.
Závěr
Já vím, dobré rady nad zlato. Mozek nám často dává signály, abychom dělali věci a jedli potraviny, které nejsou ani pro mozek ani zbytek těla dobré. Nezdravé jídlo poskytuje okamžitý příval chutných chemikálií a aditiv, ale v dlouhodobém horizontu si závažně škodíme. Přidejte k tomu každodenní stres a motivace k tomu jíst zdravě, je ta tam.
Začněme tedy postupně. Jak říkal Henry Ford: "Žádný úkol není těžký, pokud ho rozdělíme na malé kroky." Vynechávejme postupně jednotlivé jmenované jedy z naší stravy a výsledek se dostaví velmi rychle. Vynecháním každého jmenovaného "jedu" se dostaví výsledek. První pocítíme rychle ve zvýšené energii, kterou budeme mít k dispozici. Riziko demence nebo Alzheimerovy choroby se sníží, stejně jako rychlost kognitivního úbytku, který přichází se stárnutím.