Karbanátek. Jídlo, které se objevuje v nějaké specifické formě snad ve všech kuchyních. Vždyť co je to hamburger? Karbanátek v housce. Taky už se pro dietáře podává tzv „naked“, tj. bez housky.
Důležité pro kvalitu karbanátku je kvalita masa a trocha trpělivosti. Nebo správného časování. Je totiž třeba nechat směs na karbanátky alespoň hodinu proležet, aby se spojily chutě.
Vždycky, když dělám karbanátky, tak jich dělám více. Co nesní se vychladí a rodinka je postupně k lednice vykrade studené. Další možnost je si připravit syrové karbanátky, proložit je mikrotenem a dát zmrazit. Přijdete domů z práce, vyndáte z mrazáku hodíte na pánev a za pár minut máte večeři.
Poměr hovězího a vepřového masa je na Vás, podle toho, jak tučné karbanátky chcete mít.
Takže pojďme na to. Co potřebujeme?
Ingredience:
1 kg. mleté hovězí maso
0,5kg mleté vepřové maso
3 ks vejce
2 ks cibule nakrájená nadrobno
1 ks. hlavička česneku
200 g. strouhanka
Sůl, pepř, kmín, majoránka
Mleté maso vyndáme z lednice a necháme zteplat na pokojovou teplotu. Není to nutné, ale je to příjemné. Zjistíte, že tolik hmoty promícháte nejlépe rukama. Pokud Vám nevadí vypracovávat rukama studené maso, vyndávat ho předem z lednice nemusíte.
Maso dáme do dostatečně velké mísy, aby se nám pohodlně zpracovávalo. K němu přidáme veškeré ingredience a promícháme na relativně tuhé těsto. Pozor, strouhanku tam dejte jenom polovičku a dodávejte podle hustoty hmoty. Pokud by se Vám zdálo, že je hmota moc tuhá, zředit můžete dalším vajíčkem.
Jestli je hmota na karbanátky dostatečně okořeněná poznáte spíše podle vůně než ochutnáním. Nechte alespoň hodinu proležet v pokojové teplotě. Rozpalte pánev, dejte na ní olej. Vytvořte klasické placičky a dejte smažit. Pokud mohu poradit, udělejte si jeden až dva „testovací“ karbanátky, které ochutnáte. Možná zjistíte, že jste se perfektně trefili s kořením a pokrm je dokonalý. Pokud ne, hmotu dokořeňte, a ještě jednou propracujte. Smažíme cca 5 minut z každé strany. Ubrouskem znavíme přebytečného tuku a dáme dojít do vyhřáté trouby na cca 10 minut.
Podáváme nejlépe s bramborem nebo bramborovou kaší a domácí tatarkou.
Dobrou chuť.