Piccata – nejjemnější masíčko

Nejsem schopen rodinku naučit ten správný název jídla. Prostě vždycky chtějí kuře na kapari. 

OK, jdeme na to „kuře na kapari“. Jedná se o variantu italského receptu, který se vyznačuje jednoduchostí, rychlostí a jemnou chutí.



Na tento pokrm se hodí buď kuřecí prsa, telecí kýta nebo v nejhorším vepřová pečeně. Ale první dvě varianty jsou ty pravé ořechové.

Ingredience:

1 kg                            maso (kuřecí prsa, telecí kýta)

5 ks                            šalotka /nebo 3 ks žluté cibule 

5 stroužků                česnek

100 g.                        hladká mouka

40-45 g.                    kapari bez láku

1,5 dl                         bílé víno (sladší)

0,4 l                           vývar

200 g.                        máslo (studené)



0,5 dl                         citronová šťáva

Olej nebo sádlo, sůl, cukr

Telecí kýtu nakrájíme na co nejslabší plátky, pokud použijeme kuřecí prsa, rozkrojíme je podélně na dva tenké plátky. Jemně naklepeme, aby bylo všechno maso, pokud možno stejně tlusté (tenké). Posolíme a necháme cca 30 minut proležet. 

Mezi tím si nakrájíme šalotku (cibuli) najemno, česnek rozdrtíme plochou nože a nasekáme a kapari. Kapari krájejte tak, jak velké je chcete mít v pokrmu. Nutně ale většinu nakrájejte minimálně napůl, aby pustily do omáčka co nejvíce chuti. 

Připravte si na talíř hladkou mouku na obalení masa.

Zahřejte pánev. Schválně neříkám rozžhavte, jako obvykle. Na pánev dejte cca 40 g. másla a trochu oleje. (místo oleje můžete použít sádlo). Když začne olej na pánvi lehce kouřit, obalte plátky masa v mouce a dejte péct na pánev. Z každé strany tak asi 2-2,5 minuty, aby maso chytlo opravdu jemnou kůrčičku. Maso dejte stranou a pokračujte, dokud nemáte hotové všechno maso. Do výpeku v pánvi dejte šalotku a cca 2 minuty opékejte. Jde o to, aby cibule změkla. Přidejte česnek a cca 2 minuty pokračujte. Až se česnek rozvoní, přilijte bílé víno a nechte vyvařit, aby v základu omáčky zůstala pouze chuť vína a ne tekutina. Míchejte.

Když se víno vyvaří, nalijte do pánve vývar a přiveďte k varu. Přidejte kapari. Po cca 5 minutách do základu omáčky vložte maso a na velmi mírném ohni maso cca 5-7 minut duste. Během dušení dochuťte omáčku citronovou šťávou, případně cukrem a solí. 

Když jste s chutí spokojeni, nakrájejte zbytek vychlazeného másla na kostičky, stáhněte z ohně a omáčku máslem vyleštěte (no prostě ho do omáčky zamíchejte). Již nevařte.

Ideální přílohou jsou těstoviny, nejlépe špagety. I rýže se dá použít.

Ozdobte něčím zeleným (petrželka, pažitka) a případně tenoučkým plátkem oloupaného citronu.

Dobrou chuť.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 8

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

První den školy, @dpmhk.official otevřená jedna přepážka. Kdo by dnes čekal nával, že? @hradec.kralove radeckralove, to jako vážně? 😳
První den školy, @dpmhk.official otevřená jedna přepážka. Kdo by dnes čekal nával, že? @hradec.kralove radeckralove, to jako vážně? 😳
3 měsíce ago
View on Instagram |
1/4
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
1 rokem ago
View on Instagram |
2/4
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
2 roky ago
View on Instagram |
3/4
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
2 roky ago
View on Instagram |
4/4

To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved