Nejsem schopen rodinku naučit ten správný název jídla. Prostě vždycky chtějí kuře na kapari.
OK, jdeme na to „kuře na kapari“. Jedná se o variantu italského receptu, který se vyznačuje jednoduchostí, rychlostí a jemnou chutí.
Na tento pokrm se hodí buď kuřecí prsa, telecí kýta nebo v nejhorším vepřová pečeně. Ale první dvě varianty jsou ty pravé ořechové.
Ingredience:
1 kg maso (kuřecí prsa, telecí kýta)
5 ks šalotka /nebo 3 ks žluté cibule
5 stroužků česnek
100 g. hladká mouka
40-45 g. kapari bez láku
1,5 dl bílé víno (sladší)
0,4 l vývar
200 g. máslo (studené)
0,5 dl citronová šťáva
Olej nebo sádlo, sůl, cukr
Telecí kýtu nakrájíme na co nejslabší plátky, pokud použijeme kuřecí prsa, rozkrojíme je podélně na dva tenké plátky. Jemně naklepeme, aby bylo všechno maso, pokud možno stejně tlusté (tenké). Posolíme a necháme cca 30 minut proležet.
Mezi tím si nakrájíme šalotku (cibuli) najemno, česnek rozdrtíme plochou nože a nasekáme a kapari. Kapari krájejte tak, jak velké je chcete mít v pokrmu. Nutně ale většinu nakrájejte minimálně napůl, aby pustily do omáčka co nejvíce chuti.
Připravte si na talíř hladkou mouku na obalení masa.
Zahřejte pánev. Schválně neříkám rozžhavte, jako obvykle. Na pánev dejte cca 40 g. másla a trochu oleje. (místo oleje můžete použít sádlo). Když začne olej na pánvi lehce kouřit, obalte plátky masa v mouce a dejte péct na pánev. Z každé strany tak asi 2-2,5 minuty, aby maso chytlo opravdu jemnou kůrčičku. Maso dejte stranou a pokračujte, dokud nemáte hotové všechno maso. Do výpeku v pánvi dejte šalotku a cca 2 minuty opékejte. Jde o to, aby cibule změkla. Přidejte česnek a cca 2 minuty pokračujte. Až se česnek rozvoní, přilijte bílé víno a nechte vyvařit, aby v základu omáčky zůstala pouze chuť vína a ne tekutina. Míchejte.
Když se víno vyvaří, nalijte do pánve vývar a přiveďte k varu. Přidejte kapari. Po cca 5 minutách do základu omáčky vložte maso a na velmi mírném ohni maso cca 5-7 minut duste. Během dušení dochuťte omáčku citronovou šťávou, případně cukrem a solí.
Když jste s chutí spokojeni, nakrájejte zbytek vychlazeného másla na kostičky, stáhněte z ohně a omáčku máslem vyleštěte (no prostě ho do omáčky zamíchejte). Již nevařte.
Ideální přílohou jsou těstoviny, nejlépe špagety. I rýže se dá použít.
Ozdobte něčím zeleným (petrželka, pažitka) a případně tenoučkým plátkem oloupaného citronu.
Dobrou chuť.