Říká se, že oddalování zvyšuje rozkoš. Ano, někdy by se to dalo uznat, ale netušil jsem, že to funguje nejen v sexu, ale i u piva. Toho točeného zvláště.
Nejsem žádný notorický pivař, který ho musí mít denně, ale občas si na točené rád zajdu. To bylo před covidem. Tehdy jsem netušil, jaká slast takové točené pivo může být.
Znáte to: když Vám přinesou tu orosenou nádheru. V tom krásném designovém půllitru od Vašeho oblíbeného pivovaru. Se smetanovou pěnou, která drží. Jak zespoda pomalu pivo dochází. Hladina zlatavého moku se plíživě zvyšuje a výška pěny snižuje. Jak voní. Jak ho uchopíte. Jak do něj ponoříte horní ret…. Cítíte, jak vám pěna pod nosem utvořila bílý knírek.
Pak to pokračuje. Ucítíte chuť v ústech, trochu Vám zatrnou zuby a Vy poprvé polknete. Cítíte od krku až do žaludku ten chladivý pocit a úplně vidíte, jak pivo do Vás stéká.
Mezi tím máte trochu křenový pocit v nose a oči Vám lehce tím drážděním zvlhnou. Když máte dost, pivo odložíte od úst, prohlédnete si půllitr proti světlu, položíte na stůl….. a vydechnete. Oči ještě chvíli malinko slzí….
Když proces opakujete, na sklenici vidíte, jak pivo kroužkuje. Tím bych se ale příliš dlouho nekochal a pivo vypil, aby náhodou nezteplalo. To je jenom kontrola, že má výčepní dobře ošetřené trubky, správně vychlazené pivo a dobře ošetřené sklo. Samostatná lednice na sklo je jedním ze znaků dobré hospody a vysoce zvyšuje pravděpodobnost popsané slasti.
Jaké něco opravdu je, poznáme teprve když o to přijdeme. Pozitivum covidového šílenství je uvědomění si, jak je taková zdánlivá banalita - možnost si zajít na točené - najednou krásná a mnohem více jsem si jí začal vážit.
Na zdraví.