Dovedete si představit Vánoce bez vánočky? U nás doma nikdo. Je to trošku pracnější recept, ale nakonec zjistíte, že to není žádná raketová věda.
Ingredience:
600g hladká mouka
¼ l teplého mléka
130g. cukr krystal nebo krupice
150g. změklého másla
35g. droždí
1 bal. vanilkového cukru
3ks. vejce (2 do těsta a 1 na potření)
Kůra z 1 BIO citronu
100g. sekané mandle
75g. hrozinky macerované v rumu
1 lžička. sůl
1dl. rum
Jdeme na to. Začněte tím, že si namočíte hrozinky do rumu. Aspoň dvě hodiny předem. Rozhodně stačí rum typu Tuzemák nebo Božkov. Diplomatico si nechte na pití s přáteli.
Mouku nasypeme do velké mísy na zadělávání těsta. Uprostřed vytvořte důlek, dejte do něj část cukru, rozdrobte droždí a zalijte cca třetinou teplého mléka. Mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Kvásek Vám vzejde za cca 20-30 minut.
Do mísy přidejte všechno ostatní. Nechte si pouze cca 1/3 mandlí na posypání vánočky. Do těsta dejte i rum, ve kterém se macerovaly hrozinky. Vypracujte vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Pokud je příliš řídké, přidejte mouku. V opačném případě mléko. Vypracování těsta trvá cca 8-10 minut. Z těsta udělejte bochákek, nechte v míse a přikryjte utěrkou. Nechte kynout cca 1 hodinu na teplém místě. Pokud se Vám povedl kvásek, těsto zdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto znovu vypracujte. Rozdělte na 9 přibližně stejných dílů a vypracujte z nich bochánky. Perfekcionalisté si ho odváží. Z bochánků postupně na pomoučněném válu vyválejte přibližně stejně dlouhé válečky, cca. 1-1,5 cm v průměru.
Postupně vytvoříme 3 patra. Spodní spleteme ze čtyř, prostřední ze tří a horní ze dvou válečků. Na pekáč s pečícím papírem přeneseme postupně jednotlivá patra. Pokaždé hranou ruky vytvoříme jakýsi důlek na uložení dalšího patra. Při pletení se snažte neutahovat „copy“, aby měla vánočka prostor ještě jednou vykynout.
Vánočku máme připravenou na plechu. Přikryjte opět utěrkou a nechte další hodinu vykynout již připravenou vánočku. Opět téměř zdvojnásobí svůj objem.
Když vánočka vykyne, pečlivě ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte sekanými mandlemi. Na tuto velikost vánočky doporučuji v ose do ní zapíchnout 4-5 špejlí cca 15 cm dlouhých. Je to proto, aby se vánočka neporoučela k jedné straně a aby udržela tvar.
Vánočku dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 st.C. Na cca 45-50 minut. Pokud by se Vám zdálo, že tmavne poněkud rychleji, přikryjte ji alobalem. Prostě ho nabodněte na použité špejle. Během pečení otočte plech s vánočkou o 180 stupnů, aby se propekla opravdu rovnoměrně.
Upečenou vánočku vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Před podáváním ji posypte moučkovým cukrem. Pozor: nekrájejte horkou vánočku – těsto se zdrcne.
Dobrou chuť a hezké Vánoce.