Velikonoce za dveřmi, a tak si dneska dáme jeden velmi jednoduchý tradiční recept na velikonoční cukroví. Hned na úvod Vám povím, že se rozhodně nejedná o nic zdravého, nebo snad dietního. Pokud dodržujete nízkosacharidovou stravu, raději ani nechoďte do místnosti, kde se boží milosti nacházejí. Jsou ale moc dobré.
Jedná se o malé čtvercové nebo obdélníkové smažené kousky.
Ingredience:
150 g hladká mouka
150 g polohrubá mouka
50 g změklé máslo
1 ks prášek do pečiva
20 g moučkový cukr
2-3 g sůl (prostě špetka)
4 lžíce mléko
2 ks žloutek
2 lžíce rum (nebo 4 lžíce bílé víno)
sádlo na smažení (nebo 1:1 s olejem)
Na dokončení:
200 g moučkový cukr
1 ks vanilkový cukr
Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. Někdo ho dělá ve velké míse, lepší je to ale na vále. Když už se Vám těsto líbí, zabalte ho do fólie a dejte na 30-40 minut ztuhnout do lednice.
Těsto vyválejte na tloušťku cca 0,5 mm. Ostrým nožem vytvořte z těsta čtverečky, nebo obdélníčky o hraně maximálně 6 cm. Každý čtvereček uprostřed alespoň dvakrát prořízněte ostrým nožem.
Když máte připravené a nakrájené těsto, v pánvi rozpalte vyšší vrstvu sádla. Jednotlivé milosti smažte. Jsou hotové, když se lehce nafouknou a začnou růžovět. Rozhodně je nesmažte na barvu řízku.
Z pánve je vyndávejte na ubrousek, aby se odsál tuk. Pokud to neuděláte, bude Vám po milostech dost těžko.
Ještě horké je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Jezte ještě horké, nebo vlažné. Pokud je nesníte hned všechny na posezení, i studené a odleželé chutnají výborně.
Dobrou chuť.