V minulém článku o zvláštní tresce Skrei jsem Vám slíbil, že dodám jeden speciální recept, který se k ní vztahuje. I když ceviche (čti: seviše) pochází z Jižní Ameriky a tam se ke skrei dostanou jen ztěží, snažím se dát dohromady to nejlepší. Jedná se o velmi zdravé, lehké a vyvážené jídlo. Pokud se podívám na seznam ingrediencí, jedná se o kvintesenci zdravého jídla.
Ceviche je pokrm ze syrových ryb, které byly “uvařeny” v kyselině. Trochu tu větu zjemním. Bělomasé (treska, halibut, skrei, mořský vlk) ryby se krátce marinují ve šťávě z limetky, citronu nebo pomeranče. Hned mě napadlo, že příště ceviche vyzkouším marinovat v grepové šťávě. Existují i recepty z lososa nebo tuňáka, krevet). Během marinování dojde k denaturaci bílkovin. Pozor, je nutné použít opravdu čerstvé ryby, protože během marinování nedojde k likvidaci případných choroboplodných zárodků, jako při tepelné úpravě.
Takže ingredience na moje ceviche (cca 4 porce):
- 500 gr. ryby (viz výše)
- 4-5 limet nebo 3-4 citrony nebo kombinace
- 1 větší červená cibule nakrájená na jemná kolečka
- 1 menší červená chilli paprička nasekaná nadrobno
- 50 - 70 gr. černých oliv na řecký způsob, vypeckovaných, nakrájených nahrubo
- 150-170 gr. cherry rajčátek nakrájených nadrobno, bez šťávy a semen
- Koriandr nebo máta dle chuti
- Polévková lžíce třtinového cukru
- Sůl dle chuti
- Mletý pepř (není nutný)
- Olivový olej (ten je naprosto zásadní)
Postup:
- Rybu nakrájíme na kousky cca 1,5 x 1,5 cm. Dáme do skleněné, nebo nerezové nádoby (NE plastové), zalijeme vymačkanou šťávou z citrusů, polovinou na kolečka nakrájené cibule a polovinou najemno nakrájené chilli papričky a dáme na cca 1,5 hodiny do lednice. Můžete nakládat i bez cibule a chilli. Je nutné, aby ryba bylo kompletně ponořená.
- Po cca 1,5 hodině vyndáme z lednice, šťávu z ryby vylijeme a necháme rybu na cedníku okapat. Nemyjeme, neproplachujeme.
- Ve skleněné nebo nerezové míse smícháme všechny ingredience a necháme cca 15 minut spojit chutě. Cukr, sůl a chilli potřebují čas.
- Znovu zamícháme a podáváme. Ozdobíme několika plátky cibule a lístky koriandru nebo máty, případně klínky limety.
- Co se týče příloh, možností je více. Opečený toast, tortilla, nachos. Pokud chcete být opravdu “jihoamericanos” opečte si batáty nebo zelený banán (tuším, že se mu říká plantain).
Dobrou chuť.