Ceviche - pochoutka z Jižní Ameriky

V minulém článku o zvláštní tresce Skrei jsem Vám slíbil, že dodám jeden speciální recept, který se k ní vztahuje. I když ceviche (čti: seviše) pochází z Jižní Ameriky a tam se ke skrei dostanou jen ztěží, snažím se dát dohromady to nejlepší. Jedná se o velmi zdravé, lehké a vyvážené jídlo. Pokud se podívám na seznam ingrediencí, jedná se o kvintesenci zdravého jídla.

Ceviche je pokrm ze syrových ryb, které byly “uvařeny” v kyselině. Trochu tu větu zjemním. Bělomasé (treska, halibut, skrei, mořský vlk) ryby se krátce marinují ve šťávě z limetky, citronu nebo pomeranče. Hned mě napadlo, že příště ceviche vyzkouším marinovat v grepové šťávě. Existují i recepty z lososa nebo tuňáka, krevet). Během marinování dojde k denaturaci bílkovin. Pozor, je nutné použít opravdu čerstvé ryby, protože během marinování nedojde k likvidaci případných choroboplodných zárodků, jako při tepelné úpravě.  



Takže ingredience na moje ceviche (cca 4 porce):

  • 500 gr. ryby (viz výše)
  • 4-5 limet nebo 3-4 citrony nebo kombinace
  • 1 větší červená cibule nakrájená na jemná kolečka
  • 1 menší červená chilli paprička nasekaná nadrobno
  • 50 - 70 gr. černých oliv na řecký způsob, vypeckovaných, nakrájených nahrubo
  • 150-170 gr. cherry rajčátek nakrájených nadrobno, bez šťávy a semen
  • Koriandr nebo máta dle chuti
  • Polévková lžíce třtinového cukru
  • Sůl dle chuti
  • Mletý pepř (není nutný)
  • Olivový olej (ten je naprosto zásadní)

Postup:

  1. Rybu nakrájíme na kousky cca 1,5 x 1,5 cm. Dáme do skleněné, nebo nerezové nádoby (NE plastové), zalijeme vymačkanou šťávou z citrusů, polovinou na kolečka nakrájené cibule a polovinou najemno nakrájené chilli papričky a dáme na cca 1,5 hodiny do lednice. Můžete nakládat i bez cibule a chilli. Je nutné, aby ryba bylo kompletně ponořená.
  2. Po cca 1,5 hodině vyndáme z lednice, šťávu z ryby vylijeme a necháme rybu na cedníku okapat. Nemyjeme, neproplachujeme.
  3. Ve skleněné nebo nerezové míse smícháme všechny ingredience a necháme cca 15 minut spojit chutě. Cukr, sůl a chilli potřebují čas. 
  4. Znovu zamícháme a podáváme. Ozdobíme několika plátky cibule a lístky koriandru nebo máty, případně klínky limety. 
  5. Co se týče příloh, možností je více. Opečený toast, tortilla, nachos. Pokud chcete být opravdu “jihoamericanos” opečte si batáty nebo zelený banán (tuším,  že se mu říká plantain).

Dobrou chuť.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Hodnotilo: 9

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Thelma von Dodo

Před 3 roky

Mňam, hned to, Pavle, zkusím.
Jste prostě "gurmet".
Thelma

Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
10 měsíců ago
View on Instagram |
1/4
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
1 rokem ago
View on Instagram |
2/4
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
2 roky ago
View on Instagram |
3/4
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
2 roky ago
View on Instagram |
4/4

To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved