Neboli chilli s masem. Tak jednoduché to zase není. Přeci jen je toho trochu více, co budete na dnešní recept potřebovat. Upozorňuji, že je trochu vymazlenej, ale v textu na závěr najdete informace, jak si zjednodušit život a vaření malinko urychlit.

Základem je kvalitní maso, chilli papričky a fazole.



Chilli con carne je nejklasičtější ze všech klasických mexických jídel. Proto také najdete mnoho (nekonečně mnoho) variant receptů na tohle jídlo. Jak jsem psal výše, tento recept je časem optimalizován a vymazlen a tudíž trochu časově náročnější.

Podotýkám předem, že jeho kvalita podstatně stoupá v čase. Nejlepší je po jednom až dvou dnech proležení v lednici.  

Takže pojďme na to. Co potřebujeme?

Ingredience na salát/4-6 porce:

0,8 kg              předního hovězího (nejlépe krk bez kosti) 

3 ks                 střední cibule   

2 ks                 paprika kapie 

250-300 g      cherry rajčátka

1ks                  feferonka pálivá (případně sušená)        

                        římský kmín drcený (případně běžný kmín)



                        čerstvě mletý pepř

                        Aji nebo Tabasco nebo Amazon nebo Sriracha (něco hodně    

                        pálivého)

2 plechovky   červené fazole v tomatě

1 PL                 rajský protlak 

2 PL.                sádlo

3-4 dl.             vývar

2 dl                  passata

Cibuli nakrájíme nadrobno a hodíme smažit na sádlo. Mezi tím si nakrájíme nadrobno papriky, cherry rajčátka a chilli papričku. Cibule usmažíme dozlatova, snížíme plamen a přidáme papriku, rajčata a chilli. Dusíme tak 5-7 minut.

Vyklopíme z hrnce do misky, řádně opeříme, osolíme a přidáme římský kmín.

Maso nakrájíme na opravdu malé kostičky. Do použitého hrnce přidáme sádlo, pořádně zahřejeme a postupně opečeme nadrobno nakrájené maso. Pravděpodobně to vyjde na dvě kola opékání masa. Když vydusíme maso, na dno přidáme rajský protlak a pár vteřin opečeme. Poté maso zalijeme vývarem a asi půl hodiny pod pokličkou dusíme na mírném plamenu doměkka. Tato fáze je důležitá, aby maso odevzdalo chuť do pokrmu. 

Po cca půl hodině sundáme pokličku a vydusíme asi tak na polovinu tekutiny. Přidáme směs cibule paprik a rajčat a dusíme cca 10 minut. Přidáme cca 2 dl passaty a fazole. Dusíme dalších cca 15 minut. 

Teď už nás čekají samé příjemné věci. Dochutit a sníst. Pro milovníky pikantních jídel je třeba ještě „dopálit“ pomocí jedné z doporučovaných omáček. 

Pokud plánujete tento poklad nesníst hned, tak nedopalujte úplně, protože se ostrost do druhého dne zintenzivní.

A teď informace, jak si zjednodušit život. Místo krájení masa nadrobno je možné použít maso mleté. Samozřejmě hovězí. Místo cherry rajčátek je možno použít drcená rajčata z konzervy a paprika se dá vynechat. Každé z těchto zjednodušení se ale svým dílem projeví na konečné chuti a konzistenci pokrmu.

Bez přílohy tento recept splňuje požadavky stravování stylu LowCarb.

Pokud na tom netrváte, tak nejběžnějšími přílohami jsou rýže nebo tortilly.

Dobrou chuť. A pozdravujte v Mexiku. Protože všichni už tam jsou. 😉

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved