Neboli chilli s masem. Tak jednoduché to zase není. Přeci jen je toho trochu více, co budete na dnešní recept potřebovat. Upozorňuji, že je trochu vymazlenej, ale v textu na závěr najdete informace, jak si zjednodušit život a vaření malinko urychlit.
Základem je kvalitní maso, chilli papričky a fazole.
Chilli con carne je nejklasičtější ze všech klasických mexických jídel. Proto také najdete mnoho (nekonečně mnoho) variant receptů na tohle jídlo. Jak jsem psal výše, tento recept je časem optimalizován a vymazlen a tudíž trochu časově náročnější.
Podotýkám předem, že jeho kvalita podstatně stoupá v čase. Nejlepší je po jednom až dvou dnech proležení v lednici.
Takže pojďme na to. Co potřebujeme?
Ingredience na salát/4-6 porce:
0,8 kg předního hovězího (nejlépe krk bez kosti)
3 ks střední cibule
2 ks paprika kapie
250-300 g cherry rajčátka
1ks feferonka pálivá (případně sušená)
římský kmín drcený (případně běžný kmín)
čerstvě mletý pepř
Aji nebo Tabasco nebo Amazon nebo Sriracha (něco hodně
pálivého)
2 plechovky červené fazole v tomatě
1 PL rajský protlak
2 PL. sádlo
3-4 dl. vývar
2 dl passata
Cibuli nakrájíme nadrobno a hodíme smažit na sádlo. Mezi tím si nakrájíme nadrobno papriky, cherry rajčátka a chilli papričku. Cibule usmažíme dozlatova, snížíme plamen a přidáme papriku, rajčata a chilli. Dusíme tak 5-7 minut.
Vyklopíme z hrnce do misky, řádně opeříme, osolíme a přidáme římský kmín.
Maso nakrájíme na opravdu malé kostičky. Do použitého hrnce přidáme sádlo, pořádně zahřejeme a postupně opečeme nadrobno nakrájené maso. Pravděpodobně to vyjde na dvě kola opékání masa. Když vydusíme maso, na dno přidáme rajský protlak a pár vteřin opečeme. Poté maso zalijeme vývarem a asi půl hodiny pod pokličkou dusíme na mírném plamenu doměkka. Tato fáze je důležitá, aby maso odevzdalo chuť do pokrmu.
Po cca půl hodině sundáme pokličku a vydusíme asi tak na polovinu tekutiny. Přidáme směs cibule paprik a rajčat a dusíme cca 10 minut. Přidáme cca 2 dl passaty a fazole. Dusíme dalších cca 15 minut.
Teď už nás čekají samé příjemné věci. Dochutit a sníst. Pro milovníky pikantních jídel je třeba ještě „dopálit“ pomocí jedné z doporučovaných omáček.
Pokud plánujete tento poklad nesníst hned, tak nedopalujte úplně, protože se ostrost do druhého dne zintenzivní.
A teď informace, jak si zjednodušit život. Místo krájení masa nadrobno je možné použít maso mleté. Samozřejmě hovězí. Místo cherry rajčátek je možno použít drcená rajčata z konzervy a paprika se dá vynechat. Každé z těchto zjednodušení se ale svým dílem projeví na konečné chuti a konzistenci pokrmu.
Bez přílohy tento recept splňuje požadavky stravování stylu LowCarb.
Pokud na tom netrváte, tak nejběžnějšími přílohami jsou rýže nebo tortilly.
Dobrou chuť. A pozdravujte v Mexiku. Protože všichni už tam jsou. 😉