Neboli chilli s masem. Tak jednoduché to zase není. Přeci jen je toho trochu více, co budete na dnešní recept potřebovat. Upozorňuji, že je trochu vymazlenej, ale v textu na závěr najdete informace, jak si zjednodušit život a vaření malinko urychlit.

Základem je kvalitní maso, chilli papričky a fazole.



Chilli con carne je nejklasičtější ze všech klasických mexických jídel. Proto také najdete mnoho (nekonečně mnoho) variant receptů na tohle jídlo. Jak jsem psal výše, tento recept je časem optimalizován a vymazlen a tudíž trochu časově náročnější.

Podotýkám předem, že jeho kvalita podstatně stoupá v čase. Nejlepší je po jednom až dvou dnech proležení v lednici.  

Takže pojďme na to. Co potřebujeme?

Ingredience na salát/4-6 porce:

0,8 kg              předního hovězího (nejlépe krk bez kosti) 

3 ks                 střední cibule   

2 ks                 paprika kapie 

250-300 g      cherry rajčátka

1ks                  feferonka pálivá (případně sušená)        

                        římský kmín drcený (případně běžný kmín)



                        čerstvě mletý pepř

                        Aji nebo Tabasco nebo Amazon nebo Sriracha (něco hodně    

                        pálivého)

2 plechovky   červené fazole v tomatě

1 PL                 rajský protlak 

2 PL.                sádlo

3-4 dl.             vývar

2 dl                  passata

Cibuli nakrájíme nadrobno a hodíme smažit na sádlo. Mezi tím si nakrájíme nadrobno papriky, cherry rajčátka a chilli papričku. Cibule usmažíme dozlatova, snížíme plamen a přidáme papriku, rajčata a chilli. Dusíme tak 5-7 minut.

Vyklopíme z hrnce do misky, řádně opeříme, osolíme a přidáme římský kmín.

Maso nakrájíme na opravdu malé kostičky. Do použitého hrnce přidáme sádlo, pořádně zahřejeme a postupně opečeme nadrobno nakrájené maso. Pravděpodobně to vyjde na dvě kola opékání masa. Když vydusíme maso, na dno přidáme rajský protlak a pár vteřin opečeme. Poté maso zalijeme vývarem a asi půl hodiny pod pokličkou dusíme na mírném plamenu doměkka. Tato fáze je důležitá, aby maso odevzdalo chuť do pokrmu. 

Po cca půl hodině sundáme pokličku a vydusíme asi tak na polovinu tekutiny. Přidáme směs cibule paprik a rajčat a dusíme cca 10 minut. Přidáme cca 2 dl passaty a fazole. Dusíme dalších cca 15 minut. 

Teď už nás čekají samé příjemné věci. Dochutit a sníst. Pro milovníky pikantních jídel je třeba ještě „dopálit“ pomocí jedné z doporučovaných omáček. 

Pokud plánujete tento poklad nesníst hned, tak nedopalujte úplně, protože se ostrost do druhého dne zintenzivní.

A teď informace, jak si zjednodušit život. Místo krájení masa nadrobno je možné použít maso mleté. Samozřejmě hovězí. Místo cherry rajčátek je možno použít drcená rajčata z konzervy a paprika se dá vynechat. Každé z těchto zjednodušení se ale svým dílem projeví na konečné chuti a konzistenci pokrmu.

Bez přílohy tento recept splňuje požadavky stravování stylu LowCarb.

Pokud na tom netrváte, tak nejběžnějšími přílohami jsou rýže nebo tortilly.

Dobrou chuť. A pozdravujte v Mexiku. Protože všichni už tam jsou. 😉

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
6 měsíců ago
View on Instagram |
1/4
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
1 rokem ago
View on Instagram |
2/4
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
1 rokem ago
View on Instagram |
3/4
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
1 rokem ago
View on Instagram |
4/4

To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved