Čočka na kyselo

Dnes to bude jednoduché jídlo, které lze použít na mnoho způsobů. Jako přílohu k masu, jako samostatné (relativně úsporné) jídlo, které doplníme volským okem a kyselou okurkou. Jako vlažný salát ke grilovačce. Malá porce se hodí například i k snídani k vajíčkům pokud držíte nízkosacharidovou dietu (té mouky je tam opravdu málo). 

Lze ho také velmi dobře zmrazit, bez jakékoli stopy na chuti či konzistenci. Pokud si ji zmrazíte v krabičkách a dáte si tu práci a rozdělíte ji na porce, máte vyhráno.

Ingredience:

500 g        čočka



4               větší cibule

200 g        anglická slanina

20 g          hladká mouka

25 g.         Sádlo

2 lžíce.      Cukr

2 lžíce.      Ocet

Sůl, Pepř

Čočku namočíme do vody, nejlépe přes noc. Ale už i hodina Vám podstatně zkrátí dobu vaření. Namočení čočky jídlo i zjemní. Ve vodě, ve které se čočka namáčela ji uvaříme. Před tím mírně osolíme. Pozor na rozvaření. Je dobře, pokud se uvařená čočka ještě trochu sype.

Mezi tím, co se čočka vaří usmažíme na velké pánvi nadrobno nakrájenou anglickou slaninu. Když je hezky opečená scedíme slaninu z pánve a na tuku ze slaniny usmažíme cibuli na barvu. Tímto postupem šetříme kalorie. Pokud máte slaninu libovou a pustila málo tuku, přidejte sádlo.

Po uvaření čočku slijeme a uchováme cca polovinu vody, ve které se vařila. 

Do připraveného základu z cibule a slaniny přidáme hladkou mouku a cukr, trochu soli a čerstvě mletý pepř.  Pečlivě promícháme. Postupně přilijeme vodu z vaření čočky. Vznikne nám hustá omáčka. Provaříme alespoň 10 minut. 

Do tohoto základu zamícháme uvařenou čočku. Teď už zbývá jenom dochutit  octem, případně solí, cukrem a pepřem. 

Dobrou chuť.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 7 dny
View on Instagram |
1/4
Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 2 měsíci
View on Instagram |
2/4
Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
3/4
Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
4/4


To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně šance. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved