Salát, příloha nebo ideální svačinka třeba do práce.
Coleslaw je salát, který jste určitě každý z Vás někdy jedli. Určitě v jednom z amerických fastfoodových řetězců, co prodává smažená penicilinová kuřata. Tam ho nemají špatný, ale podle chuti příliš průmyslový, stejně jako „ta skvělá kuřata s chutí, co Tě nadobro dostane“.
Říkáte si, proč to píše, když je to nakrouhaný zelí s mrkví a trochou majonézy. To je pravda, ale jenom částečná. I z nakrouhaného zelí se dá ledacos vykouzlit.
Naučím Vás pár triků, který z nakrouhaného zelí s mrkví udělá pochoutku.
Jdeme na to.
Ingredience :
½ hlávky bílého zelí (cca 1 kg)
200-250 g mrkve
100-150 g celeru
200-250 g majonéza
0,5dl smetana ke šlehání (30% tuku)
1PL cukr
2PL ocet jablečný nebo vinný
2PL čerstvá citronová šťáva
Sůl, pepř
Zelí nakrouháme na jemné proužky a vložíme do velké mísy. Ta musí být dostatečně veliká, aby se v ní dal salát pohodlně promíchat. Zelí nasolíme a pečlivě promícháme, nejlépe rukama. Tak, aby se sůl rovnoměrně rozprostřela po celé hmotě. Odložíme alespoň na hodinu do lednice. Zelí pustí trochu šťávy, ale především zkřehne. To je jedna z důležitých vychytávek
Mezi tím nahrubo nastrouháme mrkev a celer. Necháme stranou.
Do misky dáme majonézu, smetanu, cukr, pepř, ocet a citronovou šťávu. Pečlivě promícháme a dáme do lednice proležet. Cukr se rozpustí a chutě se spojí. Po cca hodině zelí a dressing vyndáme z lednice. Vše, (dresink, zelí, mrkev, celer) pečlivě promícháme ve velké míse a dáme na další hodinu rozležet do lednice. Nejlépe se vše promíchá rukou.
Drobné modifikace, které někdy dělám že klasický bulvový celer vynechám, nebo ho nahradím řapíkatým, který nadrobno nakrájím. Místo cukru můžete dressing ochutit medem.
Coleslaw se perfektně hodí ke grilování.
Dobrou chuť.