Marinovaný losos je jedna z pochoutek, o které si mnoho lidí myslí, že je to něco složitého, sofistikovaného, co se nedá doma zvládnout. Opak je pravdou.
Stačí pár ingrediencí. A losos, samozřejmě.
Začněme rybou. Samozřejmě, že kvalita potravin je důležitá vždy, ale v tomto případě je zcela zásadní. Jedná se totiž o úpravu, při které je konečný produkt konzumuje syrový. Proto dbejte na to, aby byla ryba opravdu čerstvá a nenechávejte ji v lednici dlouho čekat, než ji začnete zpracovávat.
Ideální je symetrický kus ze středu filetu. Je důležité, aby byl rovnoměrně vysoký. Váha mezi 300-400 gramy. Doporučuji odříznout nízkou břišní část. Tu můžete použít do dalšího jídla. Třeba do těstovin nebo na tataráček. Nedoporučuji marinovat větší kus, pokud nečekáte velkou návštěvu. S ohledem na výše uvedené se totiž nedá ani v lednici moc dlouhou skladovat.
Suroviny
Losos filet | 300 - 400g |
Sůl | 250g |
Třtinový cukr | 250g |
Kopr | 50g |
Pepř | |
Vodka, Rum, Brandy | 50cl |
Filet zbavíme šupin, pečlivě umyjeme a ještě pečlivěji osušíme. Po filetu přejeďte rukou a pokud nahmatáte kosti, vytáhněte je pinzetou.
Připravíme si směs kuchyňské soli a třtinového cukru. Neznám Vaše chutě, ale pro začátek bych zkusil poměr soli a cukru 1:1. Při dalším “vaření” Gravlaxe si poměr upravíte podle výsledku prvního pokusu a Vašich chuťových preferencí.
Směs soli a cukru nasypte v cca půl centimetrové vrstvě na dno nádoby s plochým dnem. Na něj položte filet kůží dolů. Na takto připravený filet naneste vrstvu kopru a dobře ho k rybě přitlačte. Trochu opepřete. Teď už jenom zasypte směsí soli a cukru ze všech stran, pokapejte nějakým tvrdým alkoholem a přikryjte potravinářskou fólii. Pokud alkohol nepoužijete, nevadí. Jde pouze o aroma. Vy už máte s tomto okamžiku hotovo. Takto upravený losos dejte do lednice a nechte ho svému osudu.
Záleží na Vás, jak tuhý chcete, aby konečný produkt byl. Sůl a cukr z ryby vysuší tekutinu. Zároveň rybu nakonzervují. Mám vyzkoušeno, že to chce minimálně 36 hodin, maximálně 3 dny.
Poté rybu z misky vyndejte, vylijte tekutinu a řádně omyjte ve studené vodě. Pokud na povrchu zůstanou zbytky kopru, nevadí. Vše ostatní vyhoďte.
Lososa nakrájejte na tenké plátky a podávejte. Samozřejmě, že se hodí na čerstvý toast s máslem a doplní se nějakou bylinkou a cherry rajčátkem. Hodí se na různé zeleninové saláty. Já mám oblíbenou a velmi zdravou snídani. Míchaná vajíčka s plátky Gravlaxu. S ohledem na obsažený tuk nebudete mít delší dobu hlad.
Toto je základní a nejrozšířenější recept. Místo kopru lze použít jiné bylinky. Ty je možno doplnit plátky pomeranče a citronu. Zajímavá je i varianta se strouhanou červenou řepou a křenem. Jediné, co se nemění je konečné zasypání směsí soli a cukru.
Dobrou chuť! Pokud se podělíte o své dojmy nebo o Vaší variantu Gravlaxu budeme rádi.