Gravlax – jak marinovat losos

Marinovaný losos je jedna z pochoutek, o které si mnoho lidí myslí, že je to něco složitého, sofistikovaného, co se nedá doma zvládnout. Opak je pravdou.

Stačí pár ingrediencí. A losos, samozřejmě. 

Začněme rybou. Samozřejmě, že kvalita potravin je důležitá vždy, ale v tomto případě je zcela zásadní. Jedná se totiž o úpravu, při které je konečný produkt konzumuje syrový. Proto dbejte na to, aby byla ryba opravdu čerstvá a nenechávejte ji v lednici dlouho čekat, než ji začnete zpracovávat. 



Ideální je symetrický kus ze středu filetu. Je důležité, aby byl rovnoměrně vysoký. Váha mezi 300-400 gramy. Doporučuji odříznout nízkou břišní část. Tu můžete použít do dalšího jídla. Třeba do těstovin nebo na tataráček.  Nedoporučuji marinovat větší kus, pokud nečekáte velkou návštěvu. S ohledem na výše uvedené se totiž nedá ani v lednici moc dlouhou skladovat. 

Suroviny

Losos filet 300 – 400g
Sůl250g
Třtinový cukr250g
Kopr 50g
Pepř
Vodka, Rum, Brandy50cl

Filet zbavíme šupin, pečlivě umyjeme a ještě pečlivěji osušíme. Po filetu přejeďte rukou a pokud nahmatáte kosti, vytáhněte je pinzetou. 

Připravíme si směs kuchyňské soli a třtinového cukru. Neznám Vaše chutě, ale pro začátek bych zkusil poměr soli a cukru 1:1. Při dalším “vaření” Gravlaxe si poměr upravíte podle výsledku prvního pokusu a Vašich chuťových preferencí.

Směs soli a cukru nasypte v cca půl centimetrové vrstvě na dno nádoby s plochým dnem. Na něj položte filet kůží dolů. Na takto připravený filet naneste vrstvu kopru a dobře ho k rybě přitlačte. Trochu opepřete. Teď už jenom zasypte směsí soli a cukru ze všech stran, pokapejte nějakým tvrdým alkoholem a přikryjte potravinářskou fólii. Pokud alkohol nepoužijete, nevadí. Jde pouze o aroma. Vy už máte s tomto okamžiku hotovo. Takto upravený losos dejte do lednice a nechte ho svému osudu. 

Záleží na Vás, jak tuhý chcete, aby konečný produkt byl. Sůl a cukr z ryby vysuší tekutinu. Zároveň rybu nakonzervují. Mám vyzkoušeno, že to chce minimálně 36 hodin, maximálně 3 dny.

Poté rybu z misky vyndejte, vylijte tekutinu a řádně omyjte ve studené vodě. Pokud na povrchu zůstanou zbytky kopru, nevadí. Vše ostatní vyhoďte.

Lososa nakrájejte na tenké plátky a podávejte. Samozřejmě, že se hodí na čerstvý toast s máslem a doplní se nějakou bylinkou a cherry rajčátkem. Hodí se na různé zeleninové saláty. Já mám oblíbenou a velmi zdravou snídani. Míchaná vajíčka s plátky Gravlaxu. S ohledem na obsažený tuk nebudete mít delší dobu hlad.

Toto je základní a nejrozšířenější recept. Místo kopru lze použít jiné bylinky. Ty je možno doplnit plátky pomeranče a citronu. Zajímavá je i varianta se strouhanou červenou řepou a křenem. Jediné, co se nemění je konečné zasypání směsí soli a cukru.

Dobrou chuť! Pokud se podělíte o své dojmy nebo o Vaší variantu Gravlaxu budeme rádi.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Nejlépe hodnocené příspěvky

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 4 dny
View on Instagram |
1/4
Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 2 měsíci
View on Instagram |
2/4
Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
3/4
Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
4/4


To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně šance. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved