Recept, který Vás překvapí svou jednoduchostí, polévka, která Vás potěší svou chutí. Pokud se do ní pustíte, mohu Vás ujistit, že ji budou milovat i Vaše ratolesti.
Než začneme, několik poznámek na úvod. Základ polévky doporučuji dělat dle tohoto receptu. Na konci můžete již tak velmi chutný pokrm doplnit dle chuti Vaší rodiny, nebo dle Vaší fantazie.
Takže pojďme na to:
Ingredience:
2-3 velká zralá rajčata
2 plechovky (400 gr.) loupaných rajčat
0,4 litru vývaru
0,2 litru smetany min.31% tuku
1 větší cibule
2 stroužky česneku
olivový olej
Sůl
Pepř,
2 polévkové lžíce třtinového cukru
Hrst bazalky
Zakysaná smetana
Ze všeho nejdřív je nutné oloupat čerstvá rajčata. Dělá se to tak, že u bubáka je nakrojíte do kříže asi tak do hloubky 0,5 cm. Ponoříte je na cca 1 minutu do vroucí vody. Vyndáte, necháte pár minut ochladit. Poté oloupejte. Jde to skoro samo. Nakrájejte na kostky.
Na olivovém oleji zesklovatíme cibulku, přidáme nakrájená rajčata a cca 3 minuty restujeme. Přidáme třtinový cukr a necháme ho trochu zkaramelizovat.
Poté do základu přidáme konzervovaná rajčata a vývar. Přivedeme k varu a na mírním plameni provaříme cca 10 minut bez pokličky.
Bazalku nasekáme a přidáme do polévky. Tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka. Dochutíme pepřem a solí, případně cukrem.
Do polévky postupně vmícháme smetanu. A jsme hotovi. Takto připravenou polévku servírujeme se lžící zakysané smetany, trochou olivového oleje. Ozdobíme lístky bazalky.
Jak jsem zmiňoval na začátku, polévku můžete doplnit dle své fantazie. Například:
- opečené kousky lososa
2. opečené kousky bílé ryby
3. orestované mořské plody
4. opečené kousky kuřecí masa
5. opečené chlebové krutony
6. na kostičky nakrájenou mozzarelu
7. místo zakysané smetany požijte creme-fraiche
8. uvařené malé těstoviny
9. ………..
Dobrou chuť! 🙂