Játrová omáčka

Dneska to bude nejenom recept, ale i trocha osvěty, proč jíst játra. 

Mnoho lidí se nejenom játrům, ale obecně vnitřnostem vyhýbá. Přichází tím o důležitý zdroj výživy a minerálních látek. Mnoho z nás má k játrům odtažitý vztah při vzpomínce na šmakulády ze školních jídelen.



Játra v sobě obsahují několik důležitých složek výživy, které často lidem chybí a doplnit se dají játry, nebo doplňky stravy. Zásadní pro zdraví je obsah železa, zinku, vitamínu B12 a vitamínu A.

Játra jsou také zdrojem kvalitních bílkovin a jsou velmi ekonomická. 

Jaká játra si vybrat? Běžně k dispozici jsou vepřová, hovězí a drůbeží. Asi nejjednodušší rozdělení je následující. Z hlediska obsahu živin jsou nejlepší vepřová, hovězí jsou nejchutnější a kuřecí nejjemnější. Takže si vyberte a pojďme vařit.  

Ingredience:

500g játra

150g                        slanina

2 ks                          cibule

0,5l                          vývar

15 g olej

Sůl, pepř, kmín, majoránka, tymián



Játra očistíme a nakrájíme na kousky. Velikost záleží na Vás. Opepříme, nesolíme.

Slaninu nakrájíme nadrobno a necháme trochu vypéct v hrnci. Když pustí tuk, přidáme cibuli a smažíme dorůžova. 

Přidáme játra a restujeme cca 5-7 minut, aby se zatáhla. Poté zhruba 2/3 kousků jater z hrnce vyndáme na misku. Ideální je použít kuchyňskou pinzetu, ale jde to i lžící. V hrnci nám zbude slanina, cibule a cca 1/3 jater. Přilijeme vývar, uvedeme do varu. Vše rozmixujeme. Jak pečlivě záleží na Vás, jak hrubou a hustou chcete mít omáčku. Tímto krokem (rozmixování části jater, slaniny a cibule se vyhneme potřebě zahušťovat omáčku moukou.

Játra, která jsme dali vedle do misky vrátíme do hrnce a cca 15 minut povaříme. Během vaření dochutíme majoránkou, solí, pepřem a tymiánem. Případně kmínem.

Podáváme nejlépe s rýží nebo s knedlíkem. 

Dobrou chuť.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved