Dneska to bude nejenom recept, ale i trocha osvěty, proč jíst játra.
Mnoho lidí se nejenom játrům, ale obecně vnitřnostem vyhýbá. Přichází tím o důležitý zdroj výživy a minerálních látek. Mnoho z nás má k játrům odtažitý vztah při vzpomínce na šmakulády ze školních jídelen.
Játra v sobě obsahují několik důležitých složek výživy, které často lidem chybí a doplnit se dají játry, nebo doplňky stravy. Zásadní pro zdraví je obsah železa, zinku, vitamínu B12 a vitamínu A.
Játra jsou také zdrojem kvalitních bílkovin a jsou velmi ekonomická.
Jaká játra si vybrat? Běžně k dispozici jsou vepřová, hovězí a drůbeží. Asi nejjednodušší rozdělení je následující. Z hlediska obsahu živin jsou nejlepší vepřová, hovězí jsou nejchutnější a kuřecí nejjemnější. Takže si vyberte a pojďme vařit.
Ingredience:
500g játra
150g slanina
2 ks cibule
0,5l vývar
15 g olej
Sůl, pepř, kmín, majoránka, tymián
Játra očistíme a nakrájíme na kousky. Velikost záleží na Vás. Opepříme, nesolíme.
Slaninu nakrájíme nadrobno a necháme trochu vypéct v hrnci. Když pustí tuk, přidáme cibuli a smažíme dorůžova.
Přidáme játra a restujeme cca 5-7 minut, aby se zatáhla. Poté zhruba 2/3 kousků jater z hrnce vyndáme na misku. Ideální je použít kuchyňskou pinzetu, ale jde to i lžící. V hrnci nám zbude slanina, cibule a cca 1/3 jater. Přilijeme vývar, uvedeme do varu. Vše rozmixujeme. Jak pečlivě záleží na Vás, jak hrubou a hustou chcete mít omáčku. Tímto krokem (rozmixování části jater, slaniny a cibule se vyhneme potřebě zahušťovat omáčku moukou.
Játra, která jsme dali vedle do misky vrátíme do hrnce a cca 15 minut povaříme. Během vaření dochutíme majoránkou, solí, pepřem a tymiánem. Případně kmínem.
Podáváme nejlépe s rýží nebo s knedlíkem.
Dobrou chuť.