Luxusní biftek - jak na to

Slyšel jsem to mnohokrát. Biftek to je něco, co nedokážu. To dělají jenom v luxusních restauracích. Bojím se, abych nezkazil tak drahé maso. 

Dnes Vás chci přesvědčit, že není zase taková “raketová” věda, jak si mnoho lidí myslí.

Základem je kvalitní maso z mladého býka, vyzrálé (stařené). Na biftek se hodí vlastně jenom svíčková. A pokud možno ze středu masa. Palec se nehodí vůbec, špička je moc “hubená” a tak se z ní dají dělat jen opravdu malé bifteky. Pokud nemáte vyzrále maso, nesmutněte. I z čerstvého bude biftek výborný.



Ideální váha bifteku je 230-270 gramů syrového masa. To znamená cca 4,5 - 5,5 cm tloušťka. Z takového kusu uděláte ten nejlepší biftek, jaký si dovedete představit.

Ingredience:

230-270 g.            svíčková z mladého býka, vyzrálá

                              rostlinný olej

                              pepř, sůl

1 dl.                       demi-glace

                              provázek na pečení

Maso musí být před vlastním pečením minimálně hodinu venku z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Biftek ovažte provázkem, aby Vám držel pěkně tvar. Pokud jich děláte víc, což předpokládám, snažte se při svazování, aby všechny byly pokud možno stejně vysoké. Maso popepřete, potřete olejem a nechte pěkně tu hodinku odpočívat na vzduchu. Těsně před pečením biftek osolte. Někteří kuchaři radí solit až na talíři, někteří před tím, než dáte biftek “dojít”. Každopádně to nedělejte dřív, aby se maso nevysušovalo.

Úplně nejlepší je péct bifteky na plynovém grilu na zahradě. Ten rozpalte na 300 °C a  ztlumte plamen. Až Vám teploměr ukáže 250 °C opatrně vložte bifteky na gril. Pečte z každé strany 3,5 - 4 minuty. V žádném případě neobracejte. Poté, co opečete druhou stranu gril vypněte a bifteky přesuňte z roštu na mřížku nad roštem a nechte “dojít” cca 8-9 minut ve vychládajícím grilu.

Pokud nemáte plynový gril, biftek je možno udělat i v kuchyni na pánvi. Rozpalte 2 polévkové lžíce rostlinného oleje. Když začne trochu kouřit, dejte na olej bifteky. Pečte opět 3,5 - 4 minuty z každé strany bez obracení. Poté dejte do trouby, kterou máte předem vyhřátou na 160-170 °C na 10 minut “dojít”. 

Servírujte na vyhřátý talíř, polijte 3 polévkovými lžícemi demi-glace.

Jako příloha se hodí hranolky, steakové brambory. Pokud chcete jídlo udělat dietní, zeleninový salát je jako příloha ideální.

Časy v tomto receptu jsou na úpravu medium. Pokud chcete krvavý (rare), uberte při pečení minutu z každé strany. Pokud chcete biftek “skoro upečený” přidejte minutu. “Dojít” biftek nechávejte pokaždé stejně. 

Dobrou chuť.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Nejlépe hodnocené příspěvky

Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Zdá se, že jsou tam už na něj připravení. 👍🏼😀
Zdá se, že jsou tam už na něj připravení. 👍🏼😀
před 1 měsícem
View on Instagram |
1/4
Pecka! Děkujeme a gratulujeme! 👍🏼😀 Nakone jsme to #SPOLU dokázali! #TaktoANO
Pecka! Děkujeme a gratulujeme! 👍🏼😀 Nakone jsme to #SPOLU dokázali! #TaktoANO
před 2 měsíci
View on Instagram |
2/4
Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky
Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky
před 3 měsíci
View on Instagram |
3/4
Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit
Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit
před 5 měsíci
View on Instagram |
4/4


To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně šance. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved