Proč je rozumné snížit množství sladkých jídel?

Sladké chutě jsou něco, s čím se doslova rodíme, abychom si je užívali. Mateřské mléko je přeci sladké. Pamatujete? Sladká chuť je vlastně první, se kterou přijdeme na světě do kontaktu. V době, kdy jsme odstaveni od mateřského mléka, je chuť na sladká jídla dobře zakódována. Mateřské mléko obsahuje  samozřejmě i tuk, který je také pro výživu naprosto zásadní. A to je ta zásadní svůdná kombinace cukru a tuku, což je, myslím, hlavní problém.



Cukr sám o sobě není neodolatelný. Zkuste si provést chuťovou zkoušku na cukr.  Je jednoduchá: schválně kolik cukru z cukřenky sníte samotného. Moc toho rozhodně nebude a kapitulujete. Je to prostě příliš sladké! Spotřeba sladkostí, které neobsahují tuk není nijak dramaticky vysoká. Kolik sníte ovocných pastilek, které neosahují tuk. Také to nebude moc. (Stejný test si můžete udělat i s tukem a dopadne stejně)

Proč jíst méně cukru

Měli bychom se pokusit snížit množství sladkých potravin, které jíme, ze tří hlavních důvodů:

1. Kombinace tuku a cukru ve většině sladkých jídel vás přiměje k tomu, že si dáte další porci, i když nemáte hlad. Máme tendenci jíst pudinky, dezerty a zákusky, které do nás doslova „sklouznou“, než si toho všimnete. A nebuďme naivní, výrobci s tím počítají. A do zákusku přidají ještě sůl, která v kombinaci s cukrem, chutě ještě násobí. Hrozí tedy nebezpečí přibývání na váze.

2. Cukr ve všech svých formách – bílý, hnědý, glukóza, sirup, fruktóza – obsahuje sacharidy, ale málo čehokoli jiného, jenom přibližně 400 kalorií na 100 g. Pokud tedy budete jíst sladká jídla na úkor výživnějších potravin, můžou ve vaší stravě chybět životně důležité živiny a navíc budete mít zase brzo hlad.

3. Jednoduché cukry, s výjimkou fruktózy (ovocného cukru), nejsou při zahánění hladu tak účinné jako složité cukry (uhlohydráty). Rychleji se totiž vstřebávají do krevního řečiště, takže se budete rychle cítit plní. Protože se však jednoduché cukry vstřebávají rychle, tak hladina glukózy v krvi rychle klesá a brzy se budete zase hladoví. A začarovaný kruh je tady.

Cukr ano, ale

Pro milovníky sladkého však není vše ztraceno! Ačkoli, stejně jako u tuku, experimenty ukázaly, že je možné chuť na sladké ovládat, není třeba se tyranizovat a sladkých jídel se úplně vzdávat. Jednak cukr tělo nutně potřebuje, aby mohlo fungovat – obzvláště pro mozek je cukr základní palivo, jednak je potřeba si občas udělat dobře. Podstatné je slovo občas. A abychom předešli výmluvám o tom, že bez cukru mozek nefunguje. Ano nefunguje, ale dokáže si ho bez problémů metabolizovat z tuku. Takže pokud si cukr odepřete, mozek pojede dál, jako by se nechumelilo.

Dobrou chuť.

  • Dlaší články autora
Pavel Pulkráb

Pavel je jedním z otců zakladatelů tohoto webu. Rozhodl se, že zúročí své zkušenosti a pokusí se pomoci lidem v situacích, které je zaskočily nepřipravené. Rád říká, že je asi nejstarším člověkem v Čechách, který založil start-up. Již několik let se úspěšně věnuje vlastnímu podnikání v oblasti správy majetku a kryptoměn. Mentoruje projekty a managery. Zjistil, že život v 50+ ho překvapivě baví víc než dřív.

follow me

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *