Známý, možná až slavný francouzský slaný koláč, který není nijak složitý na přípravu.
Základními složkami všech by měla být šunka, sýr a tučná smetana. Velkou výhodou tohoto receptu je to, že je v něm možno dosytosti uplatnit kuchařskou fantazii.
Dokonce to může dopadnout tak, že máte doma v lednici několik ingrediencí, se kterými si nevíte rady a pokud Vás napadne quiche, rodina zajásá.
Zkoušel jsem mnoho variant. Dnes Vám popíšu tu asi nejzákladnější. Výhodou mého receptu je to, že se nemusíte trápit s přípravou a předpékáním těsta. Používám listové.
Jdeme na to.
Ingredience:
1ks listové těsto
200g. anglická slanina krájená
1ks. pórek
1ks. cibule
150ml. smetana min 31% tuku
4ks. vejce
150g. sýr typu Niva
100g. sýr gouda
pepř, sůl
Slaninu nakrájejte na malé kousky a dejte na pánev. Mezi tím si nakrájejte nadrobno pórek, na plátky cibuli. Osmahnutou slaninu vysypejte do větší mísy. Tuk vraťte zpět do pánve. Na vysmaženém tuku opečte cibuli a pórek. Není nutné příliš dlouho trápit na pánvi. Důležité je zeleninu zbavit tekutiny, aby výsledný koláč pěkně ztuhnul, držel tvar a měl výraznější chuť.
Mezi tím si formu nebo pekáček vymažte máslem nebo sádlem a vysypte hrubou moukou. Rozprostřeme těsto. Zda ho rozprostřete pouze po dně nádoby, nebo uděláte budoucímu koláči i okraje, je pouze na Vás.
Osmahnutý pórek s cibulí přidáme do mísy ke slanině, zamícháme. Přidáme nastrouhaný sýr, smetanu a vejce. Pořádně opepříme. Se solí opatrně, slanina obsahuje docela dost soli, stejně jako sýry.
Velmi pečlivě promícháme. Hotovou směs vyklopíme do formy a rovnoměrně rozprostřeme až do okrajů.
Vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečeme 50-60 minut. Hezky na barvu.
Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme alespoň 15 minut dojít a trochu zchladnout.
Quiche můžeme podávat jak teplý, tak studený. Hodí se k snídani, ke svačině. Můžeme ho podávat i jako teplou nebo studenou přílohu například k rostbífu. Nebo jako samostatné jídlo se salátem.
Nebo když Vás honí mlsná……znáte to.
Těším se na Vaše nápady a návrhy na zlepšení.