Známý, možná až slavný francouzský slaný koláč, který není nijak složitý na přípravu.

Základními složkami všech by měla být šunka, sýr a tučná smetana. Velkou výhodou tohoto receptu je to, že je v něm možno dosytosti uplatnit kuchařskou fantazii.



Dokonce to může dopadnout tak, že máte doma v lednici několik ingrediencí, se kterými si nevíte rady a pokud Vás napadne quiche, rodina zajásá. 

Zkoušel jsem mnoho variant. Dnes Vám popíšu tu asi nejzákladnější. Výhodou mého receptu je to, že se nemusíte trápit s přípravou a předpékáním těsta. Používám listové.

Jdeme na to.

Ingredience:

1ks                  listové těsto 

200g.               anglická slanina krájená

1ks.                 pórek

1ks.                 cibule

150ml.             smetana min 31% tuku

4ks.                 vejce



150g.               sýr typu Niva

100g.               sýr gouda 

                        pepř, sůl

Slaninu nakrájejte na malé kousky a dejte na pánev. Mezi tím si nakrájejte nadrobno pórek, na plátky cibuli. Osmahnutou slaninu vysypejte do větší mísy. Tuk vraťte zpět do pánve. Na vysmaženém tuku opečte cibuli a pórek. Není nutné příliš dlouho trápit na pánvi. Důležité je zeleninu zbavit tekutiny, aby výsledný koláč pěkně ztuhnul, držel tvar a měl výraznější chuť.

Mezi tím si formu nebo pekáček vymažte máslem nebo sádlem a vysypte hrubou moukou. Rozprostřeme těsto. Zda ho rozprostřete pouze po dně nádoby, nebo uděláte budoucímu koláči i okraje, je pouze na Vás. 

Osmahnutý pórek s cibulí přidáme do mísy ke slanině, zamícháme. Přidáme nastrouhaný sýr, smetanu a vejce. Pořádně opepříme. Se solí opatrně, slanina obsahuje docela dost soli, stejně jako sýry.

Velmi pečlivě promícháme. Hotovou směs vyklopíme do formy a rovnoměrně rozprostřeme až do okrajů.

Vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečeme 50-60 minut. Hezky na barvu.

Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme alespoň 15 minut dojít a trochu zchladnout.

Quiche můžeme podávat jak teplý, tak studený. Hodí se k snídani, ke svačině. Můžeme ho podávat i jako teplou nebo studenou přílohu například k rostbífu. Nebo jako samostatné jídlo se salátem.

Nebo když Vás honí mlsná……znáte to.

Těším se na Vaše nápady a návrhy na zlepšení.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
10 měsíců ago
View on Instagram |
1/4
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
1 rokem ago
View on Instagram |
2/4
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
2 roky ago
View on Instagram |
3/4
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
2 roky ago
View on Instagram |
4/4

To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved