Relax na hřebenech

V minulém cestovacím článku jsem slíbil, že budeme rovnoměrně propagovat zajímavá místa k navštívení nejen ve světě, ale i doma. Takže tentokrát to budou zprávy z domova. 



Fajn 50 plus

Jednou z výhod věku 50+ je fakt, že už nemám děti školou povinné, které musí byt přes léto zabavovány různými dovolenými a prázdninovými pobyty jim přizpůsobenými. To nám umožňuje jezdit na dovolené mimo hlavní prázdninové a turistické sezony. Moje (naše) dovolené se proto odehrávají v období duben – půlka června a dále pak půlka září – listopad. Léto a dobu dovolených trávím (e) v klimatizované kanceláří ve slušně vylidněné Praze.

Přesně tak se odehrál  trochu prodloužený víkend na hřebenech Jizerských hor nad Bedřichovem a Josefodolskou přehradou. Do této oblasti jezdíme nejen relativně často, ale hlavně rádi. Ta místa mají velmi příjemnou energii, kterou tam během několika málo dní načerpáte. Jsou to místa, kde se podle sezóny výborně běžkuje, jezdí na biku, chodí na túry, chodí na houby, dobře jí. No a pokud náhodou počasí nepřeje, je to co by kamenem dohodil do Liberce, kde je dost míst, kde uspokojit kulturní, případně kulinářské potřeby.  

Logicky zkoušíme v těchto místech a okolí různá ubytování.  Několikrát jsme zkoušeli penzion Tesanka, který patří Romanu Dostálovi a jeho ženě Hance. Bohužel, kdykoliv jsem Romanovi zavolal, pokaždé měl plno.  Pokud si říkáte, že Vám je to jméno povědomé, tak to není jenom dojem.  Ano, Roman je bývalý mistr světa v biatlonu a pravidelně biatlon komentuje v televizi. 

Tentokrát to vyšlo – muselo už to vyjít, protože byl konec září. Vyšlo to dokonce více než skvěle, protože penzion byl zaplněn ani ne z poloviny. Navíc tam bylo jenom jedno jediné malé dítě. Takže opravdu klid. 

Všechno dobře

Celou dobu jsem přemýšlel, co bych mohl na Dostálovic penzionu Tesanka pořádně zkritizovat a pohanět a v podstatě jsem na nic nepřišel. 

« 1 z 3 »

Penzion funguje 4 roky a Dostálovi udělali téměř ráj na zemi s bývalé “eróhácké” ubytovny. Dům má kapacitu tak akorát – 45 lidí maximálně. Rekonstrukce je velmi zdařilá a vkusná. Nejedná se o žádný luxus, ale investorům šlo především o praktičnost  a funkčnost. Pokoje jsou spíše menší, útulné a čisté s velmi hezkými koupelnami. 

Co ale majitelé pojali opravdu velkoryse je wellness. Najdete v něm klasickou finskou saunu,  infrasaunu, venkovní vířivku a ochlazovací bazének a Kneippuv masážní  chodník. Rovněž odpočívárna,  pokud by byla poloviční,  byla by dostatečná. Navíc je umístěna v podkroví s dřevenými trámy až do štítu. Protože jsem celoživotní zapálený saunař,  tak kvalitu tohoto zařízení opravdu dokážu ocenit.  Takovýto wellness bych si dokázal představit jako dostatečný i v podstatně luxusnějším podniku.

Pro notorické sportovce, kterými Dostálovi rozhodně jsou,  je v domě k dispozici malé komorní fitko – posilovna, která je vybavena tak akorát, co člověk sportovec – amatér potřebuje k životu. 

Nejen dům, ale i jeho okolí se povedlo. Okrasná zahrada je opravdu vymazlená – pečují si o ní majitelé osobně. Za domem je i přírodní bazén s posezením, ve kterém se dá i trochu plavat. S ohledem na počasí a venkovní teploty jsme ho raději nezkoušeli, ale pokud by byly teploty o 10st. vyšší, neváhal bych.

Asi nejlepší na celém pobytu v Tesance, bylo jednání majitelů. Už jsem toho pozitivního napsal spoustu, takže už to nebudu přehánět, aby náhodou nezpychli. Chovali se k nám naprosto skvěle a jednoduše řečeno jsme měli pocit, že jsme opravdu vítáni a že chtějí, abychom přijeli zas.

Jet znovu na Tesanku? Otázka nezní: “Zda?”,  ale “Kdy?

Stánek bez buřtů

Naše cestování musí být spojeno vždy s nějakým gastrozážitkem. Tentokrát  to bude doporučení na jeden stánek u lesa. Není to ale jenom ledajaký stánek. Je to stánek Maliník na cestě z Liberce do Bedřichova. Dřív se to tam jmenovalo rozcestí u Weberů. Asi každý, kdo se někdy v této oblasti pohyboval se tam musel zastavit na pivo, párek a tatranku.

To se ale před půl rokem změnilo. Stánek převzal Pavel Šišma s přítelkyní Martinou a udělali z něj gurmetské zastavení. Už žádné klobásy a párky, ale domácí kuchyně, sestávající ze samých skvělých jídel vyráběných z kvalitních surovin. Brownies, koláče, buchty, qiusche, lokše, trhané kachní maso, zeleninové polévky……. A k tomu všemu skvělé pivo z minipivovaru. Tam se prostě musíte zastavit a pobejt. A hlavně degustovat. A nespěchat

  • Dlaší články autora
Pavel Pulkráb

Pavel je jedním z otců zakladatelů tohoto webu. Rozhodl se, že zúročí své zkušenosti a pokusí se pomoci lidem v situacích, které je zaskočily nepřipravené. Rád říká, že je asi nejstarším člověkem v Čechách, který založil start-up. Již několik let se úspěšně věnuje vlastnímu podnikání v oblasti správy majetku a kryptoměn. Mentoruje projekty a managery. Zjistil, že život v 50+ ho překvapivě baví víc než dřív.

follow me

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 2.8 / 5. Hodnotilo: 6

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *