Grilovací sezóna je v plném proudu (alespoň v naší rodině) a tak Vám postupně přinesu několik receptů na pomazánky. Těmi můžete oživit a doplnit klasické grilovací menu. Z mé zkušenosti na Vás budou všichni chtít recept a tajemství té skvělé rybí pomazánky, co našli na Vašem stole.
Tento recept je výsledkem mnoha pokusů a variant. Někdo dělá rybí pomazánku například z olejovek, nebo i vakuovaných uzených ryb. Na to zapomeňte. Jako u všeho vaření. Kvalitní výsledek závisí na kvalitních vstupech.
Tím základem je uzená makrela. A tím ještě lepším základem je makrela ulovená na moři a vyuzená rovnou na lodi. Většina makrel u nás běžně prodávaných je totiž chováno na sádkách, stejně jako lososi, kteří mají „krásně červené“ masíčko. Do pomazánky ale velmi dobře poslouží standardní ryba.
Ingredience:
1 ks uzená makrela (cca 350 g)
1 ks menší cibule
2-3 ks sterilovaná okurka
2 ks vejce natvrdo
1 PL citronové šťávy
100 g majonézy
Sůl, pepř
Makrelu opravdu pečlivě obereme a zbavíme všech kostí. Dáme do větší misky, ve které budeme pomazánku připravovat. Cibuli nakrájíme na velmi jemné kostičky. Přidáme do mísy k masu z makrely. Sterilované okurky nastrouháme najemno. Vejce natvrdo nastrouháme také najemno. Přidáme do mísy.Lehce promícháme.
Osolíme a opepříme. Přidáme asi polovinu citronové šťávy a polovinu majonézy. Zamícháme.
V tomto okamžiku je jenom na Vás, jakou chcete mít pomazánku. Pokud hodně vláčnou a jemnou, přidejte více majonézy a více rozmíchejte. Pokud více „rybí“ a strukturovanou promíchejte jenom jemně, aby Vám zůstaly kusy masa z makrely vcelku. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Necháme alespoň hodinu proležet v lednici, nejlépe však přes noc.
Pomazánku namažte na plátky veky, nebo na kolečka nakrájených rohlíků, podle toho, jestli chcete podávat „chlebíčky“ nebo jednohubky. Ozdobte plátky sterilované okurky nebo na polovinu překrojeným zrníčkem hroznů, které propíchnete párátkem pro lepší servírování
Dobrou chuť.