Recept, který asi těžko najdete v nějaké kuchařce. Je to jeden z receptů z rodiny, který vznikl systémem „co dům dal“, když má někdo fakt hlad. Dokud nezkusíte, neuvěříte, že se jedná o plnohodnotné jídlo a k tomu relativně lehké a docela zdravé a hlavně chutné.
Tento recept je také vhodný na to učit děti vařit. Není na tom co zkazit a výsledek je rychle na světě. Za 20 minut servírujete.
Ingredience:
2 ks pórek
2 ks menší cibule
200 g rýže v syrovém stavu (nejlépe basmati)
350 g anglická slanina
100 g strouhaný sýr (nejlépe parmazán)
15 g sádlo
0,4 l vývar
Sůl, pepř
Dáme vařit rýži. Tak jak jste zvyklí, v rýžovaru nebo v hrnci. Pokud rýži uvaříte ve vývaru, chuť a kvalitu jídla zvednete o stupeň výše. Není to ale nutné.
Slaninu nakrájíme najemno a dáme na pánev smažit. Když se nám líbí její barva, slaninu dáme do misky a na vysmaženém tuku opečeme cibuli dozlatova. Cibuli přidáme ke slanině a na pánev dáme pórek, který jsme před tím nadrobno nakrájeli, včetně zelené části.
Pórek se hned začne dusit. Vydusíme z pórku vodu. Jeho objem klesne asi tak na polovinu a trochu „zvadne“.
K pórku přidáme slaninu s cibulí a zamícháme.
Mezi tím se nám uvařila rýže. Tu postupně přidáme do připravené směsi a zamícháme. Rýže do směsi přidáme tolik, jak hutné jídlo chceme. Váhy ingrediencí nicméně odpovídají celkem vychytanému stavu.
Toto jídlo má dvě rizika. Děti ho budou chtít často, a budou na něj chtít kečup.
Dobrou chuť.