Pokrm, který najdete na jídelníčku všude na Blízkém Východě. Od Turecka po Maroko. Nejčastěji ho najdete pod označením izraelská nebo arabská shakshuka. U nás se tomu říká šakšuka.
Jedná se opět o velmi jednoduchý pokrm, který Vás zasytí ve kteroukoli denní dobu. Většinou se ale ve zmíněných zemích konzumuje k snídani.
Rovnou Vám dám pár typů co může šakšuka postrádat a co naopak nikoli.
Jdeme na to.
Ingredience :
250-350 g zralých cherry rajčátek
1 ks větší paprika
1 ks větší cibule
2 ks stroužek česneku
50-75 g balkánského sýra nebo fety
Hrst lístků bazalky
čerstvě nadrcený římský kmín
1ČL mleté papriky
Sůl, pepř
1PL rajského protlaku
1PL třtinového cukru
2PL oleje
3-4 vejce
Ideální je si veškerou zeleninu připravit a nakrájet předem. Nic nepřipálíte a nebudete ve stresu.






Ve vyšší pánvi na oleji smažíme cibuli. Jenom trochu a jemně, než začne chytat zlatavou barvu. Přidáme najemno nasekaný česnek. Necháme jenom rozvonět, nesmažíme. Přimícháme rajský protlak a minutu mícháme. Přidáme nadrobno nakrájená cherry rajčátka a cca 5 minut smažíme. Záleží na tom, jak jsou zralá a šťavnatá. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku, čerstvě nadrcený římský kmín a papriku. Cca dalších 5 minut smažíme. Jde o to získat potřebnou konzistenci. Nevaříme polévku, a tak je potřeba tekutinu z rajčat zredukovat.
Během redukování přidáme nasekanou bazalku a nadrobno nakrájený nebo rozdrobený balkánský sýr nebo fetu. Osolíme a opeříme. Zeleninovou hmotu pečlivě rozprostřeme do rovnoměrné vrstvy. Uděláme v ní 3 až 4 důlky, do kterých vyklepneme vejce.
Od teď necháme probublávat tak dlouho, dokud bílek úplně neztuhne a žloutek nezůstane hezky měkký a vláčný. Můžete to urychlit i tím, že pánev přikryjete pokličkou.
V šakšuce můžete postrádat protlak, cukr. Balkánský sýr, nebo feta se do šakšuky přidává v Izraeli. Já mohu v šakšuce postrádat pouze cukr.
Servírujeme buďto samotné nebo s opečeným toastem nebo tortillou.
Dobrou chuť.