Pokrm, který najdete na jídelníčku všude na Blízkém Východě. Od Turecka po Maroko. Nejčastěji ho najdete pod označením izraelská nebo arabská shakshuka. U nás se tomu říká šakšuka.

Jedná se opět o velmi jednoduchý pokrm, který Vás zasytí ve kteroukoli denní dobu. Většinou se ale ve zmíněných zemích konzumuje k snídani. 



Rovnou Vám dám pár typů co může šakšuka postrádat a co naopak nikoli. 

Jdeme na to. 

Ingredience :

250-350 g   zralých cherry rajčátek

1 ks   větší paprika

1 ks               větší cibule

2 ks   stroužek česneku

50-75 g   balkánského sýra nebo fety 

Hrst   lístků bazalky

  čerstvě nadrcený římský kmín



1ČL   mleté papriky 

Sůl, pepř

1PL   rajského protlaku

1PL   třtinového cukru

2PL   oleje

3-4   vejce

Ideální je si veškerou zeleninu připravit a nakrájet předem. Nic nepřipálíte a nebudete ve stresu.

Ve vyšší pánvi na oleji smažíme cibuli. Jenom trochu a jemně, než začne chytat zlatavou barvu. Přidáme najemno nasekaný česnek. Necháme jenom rozvonět, nesmažíme. Přimícháme rajský protlak a minutu mícháme. Přidáme nadrobno nakrájená cherry rajčátka a cca 5 minut smažíme. Záleží na tom, jak jsou zralá a šťavnatá. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku, čerstvě nadrcený římský kmín a papriku. Cca dalších 5 minut smažíme. Jde o to získat potřebnou konzistenci.  Nevaříme polévku, a tak je potřeba tekutinu z rajčat zredukovat.

Během redukování přidáme nasekanou bazalku a nadrobno nakrájený nebo rozdrobený balkánský sýr nebo fetu. Osolíme a opeříme. Zeleninovou hmotu pečlivě rozprostřeme do rovnoměrné vrstvy. Uděláme v ní 3 až 4 důlky, do kterých vyklepneme vejce.

Od teď necháme probublávat tak dlouho, dokud bílek úplně neztuhne a žloutek nezůstane hezky měkký a vláčný. Můžete to urychlit i tím, že pánev přikryjete pokličkou. 

V šakšuce můžete postrádat protlak, cukr. Balkánský sýr, nebo feta se do šakšuky přidává v Izraeli. Já mohu v šakšuce postrádat pouze cukr.  

Servírujeme buďto samotné nebo s opečeným toastem nebo tortillou.

Dobrou chuť. 

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 3

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved