Pokrm, který najdete na jídelníčku všude na Blízkém Východě. Od Turecka po Maroko. Nejčastěji ho najdete pod označením izraelská nebo arabská shakshuka. U nás se tomu říká šakšuka.

Jedná se opět o velmi jednoduchý pokrm, který Vás zasytí ve kteroukoli denní dobu. Většinou se ale ve zmíněných zemích konzumuje k snídani. 



Rovnou Vám dám pár typů co může šakšuka postrádat a co naopak nikoli. 

Jdeme na to. 

Ingredience :

250-350 g   zralých cherry rajčátek

1 ks   větší paprika

1 ks               větší cibule

2 ks   stroužek česneku

50-75 g   balkánského sýra nebo fety 

Hrst   lístků bazalky

  čerstvě nadrcený římský kmín



1ČL   mleté papriky 

Sůl, pepř

1PL   rajského protlaku

1PL   třtinového cukru

2PL   oleje

3-4   vejce

Ideální je si veškerou zeleninu připravit a nakrájet předem. Nic nepřipálíte a nebudete ve stresu.

Ve vyšší pánvi na oleji smažíme cibuli. Jenom trochu a jemně, než začne chytat zlatavou barvu. Přidáme najemno nasekaný česnek. Necháme jenom rozvonět, nesmažíme. Přimícháme rajský protlak a minutu mícháme. Přidáme nadrobno nakrájená cherry rajčátka a cca 5 minut smažíme. Záleží na tom, jak jsou zralá a šťavnatá. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku, čerstvě nadrcený římský kmín a papriku. Cca dalších 5 minut smažíme. Jde o to získat potřebnou konzistenci.  Nevaříme polévku, a tak je potřeba tekutinu z rajčat zredukovat.

Během redukování přidáme nasekanou bazalku a nadrobno nakrájený nebo rozdrobený balkánský sýr nebo fetu. Osolíme a opeříme. Zeleninovou hmotu pečlivě rozprostřeme do rovnoměrné vrstvy. Uděláme v ní 3 až 4 důlky, do kterých vyklepneme vejce.

Od teď necháme probublávat tak dlouho, dokud bílek úplně neztuhne a žloutek nezůstane hezky měkký a vláčný. Můžete to urychlit i tím, že pánev přikryjete pokličkou. 

V šakšuce můžete postrádat protlak, cukr. Balkánský sýr, nebo feta se do šakšuky přidává v Izraeli. Já mohu v šakšuce postrádat pouze cukr.  

Servírujeme buďto samotné nebo s opečeným toastem nebo tortillou.

Dobrou chuť. 

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 3

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
10 měsíců ago
View on Instagram |
1/4
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
1 rokem ago
View on Instagram |
2/4
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
2 roky ago
View on Instagram |
3/4
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
2 roky ago
View on Instagram |
4/4

To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved