Spagetti carbonara

To určitě už někdy slyšel každý. Italská klasika, kterou tam najdete na menu každé restaurace. Na přípravu je to jídlo veskrze jednoduché. Na rozdíl od většiny italských jídel to není nic lehkého do žaludku. Rovnou říkám, žádná dietka. 

Vždyť také český předklad zní špagety po uhlířsku. A práce uhlíře byla velmi těžká, a tak se potřeboval pořádně najíst.



Pokud máte doma puberťáky, co jsou schopni spořádat 10 knedlíků na posezení, tak ti budou spokojeni. Vy si dejte raději menší porci.

Ingredience: (3 porce)

300 g                         špagety v syrovém stavu  

5 ks                            žloutek

100 g                         strouhaný parmazán

100 g.                        pancetta

Olivový olej, sůl, pepř

Pancettu nakrájíme na nadrobno. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejeme olivový olej. Použijeme extra panenský. Když se olej zahřeje, přidáme nakrájenou pancettu a velmi jemně na nižší teplotě necháme vypéct dokřupava. Věnujte tomu čas, abyste nepřehřáli olivový olej. 

Předem si vyklepněte žloutky do misky. Promícháme asi tak s polovinou parmazánu. Opepříme a necháme spojit chutě. Během vypékání pancetty uvaříme špagety a scedíme. Vodu ze špaget nevyléváme. Špagety necháme okapat na sítku. Vodě ze špaget se někdy říká italský vývar.

Když je pancetta přesně podle našeho gusta, přidáme do pánve uvařené špagety, vmícháme 2-3 dl vody ze špaget. Pečlivě promícháme. Není třeba vodu úplně vyvařit. Společně s olejem a žloutky utvoří emulzi.



Horké špagety dáme do dostatečně veliké mísy a ihned do nich zapracujeme připravené žloutky. Chvilku mícháme. Na špagetách se vytvoří zmíněná vláčná emulze. Špagety se mají správně lesknout. Nemíchejte dlouho, aby se bílky „neuvařily“ a zůstaly částečně syrové a vláčné. 

Ihned dáme na talíř, posypeme zbylým parmazánem. Ozdobíme lístkem bazalky. 

Dobrou chuť

P.S.: Považuji za nutné podotknout, že toto je jedno z jídel, které se prakticky nedá ohřívat. Žloutky se při ohřívání úplně slepí se špagety v kompaktní hmotu a tu na talíři ani v ústech opravdu mít nechcete. 

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Ondřej Klofáč

Před 8 měsíců

Zní to skvěle! Jen dotaz: Nemíchejte dlouho, aby se bílky „neuvařily“

Bílky nebo žloutky?

Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
Pardubice mají konečně důstojné centrum kultury. 👍🏼 #automatickemlyny mají úžasné charisma! Díky všem, co se zasloužili. 👏 #gocarovagalerie #gampa #sfera #silo #muzemedoporucit
6 měsíců ago
View on Instagram |
1/4
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
Malé připomenutí, #leto je nádherné! 👍🏼☀️
1 rokem ago
View on Instagram |
2/4
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
Zdá se, že konečně dorazilo jaro❗️ 😎
1 rokem ago
View on Instagram |
3/4
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
1 rokem ago
View on Instagram |
4/4

To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved