Svatý Martin – slavit či nikoli

Dodržování tradic a podpora kulturního dědictví je důležitou součástí našich životů. Říkal jsem si, že o tom napíšu a tak jsem se jal trochu více prostudovat, co že je v historii spojeno se svatým Martinem, kromě pojídání hus a popíjení Svatomartinského vína.

Z historie víme, že první stopy po uctívání Martina se datují do 4.století do Francie, do oblasti Tours. Tam byl uctívám místní biskup. Postupem času ale tradice téměř zcela vymizela a ač z Francie pochází, ani dnes není významným svátkem. Spíše zapomenutým.

Obecně lze říci, že svatý Martin se historicky slavil v zemích s velkým podílem obyvatel římskokatolického náboženského vyznání. Tedy tam, kde měla vliv katolická církev. Dále pak v oblastech spadajících do okruhu bývalých uher. Svým významem ani zdaleka rozhodně nedosahuje Velikonoc nebo Vánoc.



Ze svátku svatého Martina se postupem staletí stal spíše svátek lokálních slavností, průvodů, masopustů. Od již zmíněné Francie, po svátek spojený s dnem volna. Zvláštní je to, že například v Rakousku ho oficiálně slaví pouze jedna spolková země, ve Švýcarsku jen několik kantonů a dokonce jenom obcí. 

Tak trochu renesanci tohoto svátku prožily po roce 1989 země bývalého východního bloku. Zde se  začaly slavnosti obnovovat jako součást duchovních tradic, které komunistické režimy potlačovaly.

Slavnosti jsou ale všude provázeny jídlem a konzumací různých tradičních pokrmů. Od u nás známých pečených hus, přes klasické zabijačky ve Španělsku a Portugalsku. Kulinářskými hody se vyznačuje klasicky Itálie. 

Ochutnávky mladého vína se dají vystopovat prakticky všude, kde jsou tradice pěstování vína. 

Adventní půst

Původně lidé žili více v souladu s přírodou a neměli problémy jako máme my v současné době, kdy řešíme, jestli si na Vánoce v supermarketu koupíme “čerstvé” jahody nebo maliny. Mango, ananas či banán. 

Svátek svatého Martina byl  v 6. století dokonce posledním dnem před adventním půstem. V posledních dobách se adventní půst dodržuje po dobu cca 4 týdnů před Vánoci. 

foto: Fabrika restaurant

Nemusíme být zrovna ortodoxní katolíci, abychom si naordinovali adventní půst. I nevěřícímu člověku odlehčení stravy občas prospěje. Organismus si odpočine a načerpá sílu na vánoční obžerství. Jsem přesvědčeným zastáncem rozmanité stravy a tvrdím, že člověk je všežravec, ale částečné omezení konzumace masa a jiných “těžkých” pokrmů mi rozhodně prospěje.

Jdu se na ten půst řádně připravovat. Rozhodně si dám husu (i když jako kuchař a jedlík jsem zastáncem starého pořekadla, že nejlepší husa je kachna).  

A taky si vypiju nějaké Svatomartinské víno, abych podpořil naše vinaře.

Když jsem zjišťoval fakta o svátku svatého Martina, tak mě napadlo, že bych mohl příští rok porušit tradice české husy. Pokud bude příští rok již situace pro cestování normální, uskutečním nějakou kratší cestu, třeba do Itálie a napíšu o tom reportáž.

Zítra se můžete těšit na recept na opravdu luxusní kaldoun.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Pražské primátorky 2021 #prazskeprimatorky

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 6 dny
View on Instagram |
1/4
Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Steak tartare with truffle mousse. Delicious! 👍🏼 #slovenia #visitslovenia #isola #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 2 měsíci
View on Instagram |
2/4
Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Opomíjená zelená kráska. #slovinsko🇸🇮 #jezerobled💗 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
3/4
Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Kouzlo nechťeného. 😀 #muzemedoporucit

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

před 3 měsíci
View on Instagram |
4/4


To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně šance. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved