Tajemství skvělého kaldounu

Jak jsem slíbil, tak konám. Kaldoun je tradiční svatomartinský pokrm. Jedná se o hustou polévku, která se dá dělat na více způsobů. Každopádně se jedná o drůbeží polévku. Tradičně se dělá husí, kachní, slepičí nebo kuřecí. Na svatého Martina se sice tradičně vaří husí kaldoun, ale mám vyzkoušeno, že kachní je o trochu lepší. Je to tím, že kachní vývar je dle mého názoru  chuťově nejvýraznější vývar. Ten je základem této polévky.



Polévka je docela pracná, ale výsledek stojí zato.

Recept na vývar jsem již nabídl v jednom z minulých článků. Kachní vývar se dělá stejně, pouze z kachních skeletů a ořezu. Můžete ho pouze vylepšit kořenovou zeleninou, kterou do vývaru dodáte společně s kořením.

Po dvou hodinách varu, vyndejte 2 skelety, nechte je vychladnout, aby se daly vzít do ruky. Oberte z nich maso a dejte ho stranou. Obrané skelety vraťte zpět do vývaru a vařte na velmi mírném ohni minimálně 4 hodiny. Nebo klidně přes noc.

Recept je zhruba na 10-12 porcí.

Ingredience

Mrkev                                                 150g

Celer                                                      75g 

Petržel                                                   75g

Cibule střední                                         3x   

Kachní vývar                                      2 litry 

Máslo                                                   150g

Drůbeží droby, maso ze skeletů      250g

Sůl

Pepř (čerstvě mletý)   

Hladká mouka                                    2 lžíce

Široké nudle                                          250g

Postup

Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, nebo nakrájíme na malé kostičky cca 0,5 x 0,5 cm. Cibuli nakrájíme nadrobno.

Ve vyšším hrnci rozehřejeme máslo do kterého dáme kořenovou zeleninu a zasmažíme. Poté co mrkev začne pouštět šťávu (trvá to cca 10 minut – obarví ostatní zeleninu) přidáme cibulku, kterou necháme zesklovatět. Osolíme a opepříme . S pepřem není potřeba šetřit, ale záleží na chuti.

Do zasmažené zeleniny přidáme hladkou mouku a řádně zapracujeme. Takto si uděláte jíšku, ale bez dalšího tuku.

Do takto připraveného základu pomalu přilijeme horký kachní vývar a pečlivě promícháme. Za občasného míchání necháme provařit 15-20 minut, abychom se zbavili moučné chutí. Polévka nám postupně zhoustne.

Mezí tím si ve vedlejším hrnci uvaříme široké nudle.  Nevaříme je úplně doměkka, ony totiž dojdou v polévce.

Stejně tak si uvařte droby doměkka. Po uvaření je nakrájejte nadrobno. Nevařím je společně s vývarem, protože bych je z něho složitě lovil. 

Do již uvařené polévky přidejte obrané kachní maso, droby a uvařené a scezené nudle. Nudle dodávejte postupně. Množství záleží na požadované hustotě a vydatnosti polévky.

Ještě větší radost z kaldounu budete mít, pokud si nudle uděláte domácí.

Polévku dochuťte solí a pepřem.

  • Dlaší články autora
Pavel Pulkráb

Pavel je jedním z otců zakladatelů tohoto webu. Rozhodl se, že zúročí své zkušenosti a pokusí se pomoci lidem v situacích, které je zaskočily nepřipravené. Rád říká, že je asi nejstarším člověkem v Čechách, který založil start-up. Již několik let se úspěšně věnuje vlastnímu podnikání v oblasti správy majetku a kryptoměn. Mentoruje projekty a managery. Zjistil, že život v 50+ ho překvapivě baví víc než dřív.

follow me

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *