Těžká domluva

Nepřestává mě udivovat, jak takové ty běžné všední maličkosti nás pořád učí.  Dávají nám lekci pomalinku polehounku, pěkně jednu za druhou, a je jen na nás, jestli si to uvědomíme a z lekcí se poučíme, nebo je jenom tak přejdeme bez opravy chyb v softwaru.

Nějak tuším, že asi ty největší životní lekce cílí přímo na narovnávání našeho ega, zatímco ty menší drobné spíš pošťuchují naše vědomí, ať se probere.



Stravování se v okolí Václaváku v Praze je už samo o sobě takovým zápočtem z ekonomie – člověk se musí secsakra zamyslet, kam si dojde pro výživnou a zároveň nepředraženou stravu, takový ten klasický poměr cena vs. výkon.

U mě tedy ne zřídka padne volba na vegetariánské samoobslužné bistro, kde si vyberu a naložím, co mi ten den přijde k chuti. A pokud se trochu krotím, vejdu se i do poměrně slušné ceny.

Personál je tam spíš na doplňování a úpravy pokrmů, moc komunikace netřeba čili ideální pro cizince, co se snaží v Čechách nějak uplatnit. Ukrajinci nejsou tedy výjimkou a jejich snaha vyjít vstříc případným potřebám strávníků je v pravdě velká.

Tehdy jsem do bistra zavítala ale o něco později než na oběd, spíš na brzkou večeři. Vegetariáni tou dobou už asi moc nekonzumují, říkala jsem si, protože v bistru bylo skoro prázdno. 

Když už jsem seděla nad poctivou dávkou zeleniny a taštičkami plněnými bramborovým pyré, do dveří se vřítil hřmotný chlapík.

Přešel pult se saláty a klíčky a vydal se přímo k teplému pultu. Tam začmuchal, až se mu nozdry rozšířily do velikosti tunelů.

Dal bych si nějaký hovězí, zahulákal obr s výrazným moravským přízvukem na drobnou ženu za pultem, co zrovna doplňovala sójové karbanátky.

Němáme, bohjužel, špitla s očima laně.

Tak knedlík, knedlíky tady s tim vepřovým a zelí, co tu máte, vidim, pokračovalo chlapisko.

Maso němáme, bohjužel, pane, snažila se. 



Aha! Tak tady, co to je tady? Sekaná, nee?

Aaano, aaano, sekaná to je, souhlasila obsluha. 

Tak mi ji dejte s chlebem a…. a… hořtici bych si k tomu dal, snil masožrout dál.

Němáme takovou, němáme, omluvám se.

No, no, to je mi podnik. Tak, beeeez, nooo… a dal bych si k tomu pivo! 

Nevedeme pivo, bohjužel, pivo není, už skoro brečela zoufalá obarvená zrzka.

Ježíšmarjá! A to si říkáte Praha, joo? zahřměl a s odporem si ze stojanu vzal minerálku.

U pokladny při placení už jedlík jenom vztekle zavrčel: děte kamsi, vy chudáci!!!

Žena cupitala schovat svoje slzy do zázemí restaurace, zatímco chlap těžce dosednul ke stolu kousek ode mě. Pozorovala jsem ho, jak se cpe tou ne/sekanou, pořád ještě s výrazem masového vraha. No, a kdyby věděl, že si panděro právě napchává sójovou drtí, patrně by si nevystačil jen s jeho jadrnou rétorikou, ale možná by došlo i na to násilí.

Celá ta etuda mně jako pozorovateli a s odstupem času přišla vlastně jako humorná. Ale zároveň s jasným sdělením, které, se obávám, těm dvěma hlavním protagonistům zůstalo utajeno. 

Na druhou stranu, jak tohle mohlo asi dopadnout? Jak se mohla vegetariánka domluvit s masožroutem, že 😊?

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 3

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved