Trochu exotické jídlo hlavně s exotickou chutí. U nás ho moc lidí nevaří, protože nejsme zvyklí na kombinace se sladkým kokosovým mlékem. Ono je ale hlavně tučné. Dneska si dáme trochu ostřejší variantu, ale nebojte nebude to nic dramatického.
Dáme si to s kuřecím, ale lze samozřejmě úplně stejně použít hovězí, krevety nebo tofu.
Jako většina asijských receptů je to jídlo relativně jednoduché. Asi jsem s tím už otravnej, ale zásadní je kvalita surovin a čerstvost.
Jediné, co je na přípravě tohoto pokrmu „složité“ je to, že je opravdu nutné mít vše předem připravené. Zhruba tak, jak vidíte na fotce, kdy jsem na prkénko vyskládal vše, co je k vaření potřeba, kromě masa. Jak rozpálíte pánev, nebudete mít čas nic dalšího připravovat. Vše je nutné dělat rychle, aby zelenina zůstala křupavá.
Ingredience: 4 porce
400g vykostěná kuřecí stehna
200g rýže basmati, jasmínová (váha je v syrovém stavu)
400ml kokosové mléko (konzerva)
1PL červené curry pasty
2 stroužky česnek
½ červené chilli papričky (podle chuti)
1ks mrkev
1ks kapie červená
2ks jarní cibulka
100g žampiony
1ks větší cibule
2cm zázvor nastrouhaný
½ šťáva z půlky citronu
50ml olej
Dle chuti cukr
Maso nakrájejte na nudličky, osolte a nechte odležet v misce v pokojové teplotě po dobu, kdy budete připravovat ostatní ingredience.
Česnek nasekejte nadrobno, mrkev na slabé nudličky, papriku na kostičky, jarní cibulku na kroužky, cibuli na měsíčky, žampiony na kostky, nastrouhaný kořen zázvoru, čili papričku nadrobno.
Když máte opravdu všechno připravené včetně uvařené rýže, rozpalte olej na velké pánvi. Do horkého oleje dejte curry pastu a nechte ji v oleji rozpustit. Netrvá to dlouho.
Do pasty s olejem vyklopte kuřecí maso a osmažte ho tak, aby bylo propečené.
Vyndejte z rozpálené pánve, přidejte trochu oleje a na pánev dejte česnek, cibuli a mrkev. Míchejte. Po minutě do pánve dejte všechno ostatní a vraťte opečené maso.
Zamíchejte. Do pánve ke všech ingrediencím nalijte kokosové mléko promíchejte a uveďte do varu. Ochutnejte, dochuťte citronovou šťávou a cukrem a co nejrychleji podávejte, aby byla zelenina co nejkřupavější. Nevaříme guláš. Pokud by se Vám zdálo, že máte málo omáčky, přidejte kokosové mléko nebo smetanu.
Servírujte do hlubokých talířů, nebo misek. Rýži dejte na talíř nebo misku vedle. Nedoporučuji podávat kari společně s rýží na jeden talíř.
Dobrou, trochu pálivou chuť.