Jednoduchý recept, který z Vás udělá krále (královnu) kuchařů.
Pravděpodobně jste slyšeli o velmi pomalém pečení masa, které si potom uchová vláčnost, chuť a vůni. Tak o tom si dnes povíme podrobně.
Ideální pro dlouhé pečení na trhané maso je vepřová krkovice nebo ramínko. Já mám raději krkovici a to tak, že prorostlejší, tedy tučnější. Tuk je jak známo nositelem chuti a navíc Vám poskytne více výpeku k dalšímu ochucení masa než vyloženě libové maso.
Přípravu bych rozdělil do tří fází. Nakládání, pečení pod policí (alobalem), pečení bez zakrytí.
Ingredience:
1,2 - 1,5 kg vepřová krkovice (nebo ramínko)
1 lžička uzená paprika
1 lžička. mletý pepř
1 lžička drcený kmín
1 lžička sůl
2 lžičky třtinový cukr
2 dcl vývar na podlití
50 - 70 gr. Máslo
Nakládání není úplně nutné, ale znáte to. Pokud si tu práci dáte, na talíři to poznáte. Kořenící směs získáme smícháním všech uvedených ingrediencí. Maso obalíme ve směsi koření, pořádně ji do něj vmasírujeme. Uložíme do lednice. Aby nakládání mělo smysl chce to alespoň 5 hodin, ideálně přes noc. Klidně i 24 hodin.
Naložené maso dáme do pekáče, zalijeme vodou (vývar je samozřejmě lepší alternativa) asi tak do výše 1 cm. Pečlivě zakryjeme alobalem. Troubu nastavíme na 100 stupňů. Pekáč s masem dáme do trouby na 8-10 hodin . Po tuto dobu dobu si ho nevšímejte. Skoro vždy dávám maso do trouby přes noc. Je to taková optimistická činnost před spaním. Působí skoro až terapeuticky.
Po deseti hodinách sejměte alobal, polijte výpekem a pokračujte v pečení odkrytého masa na 100 stupňů další 4 hodiny. Během toho občas maso výpekem přelijte. Cca 1 hodinu před koncem z pekáče slijte výpek, maso vraťte do trouby a zvyšte teplotu na 150 stupňů.
Výpek zredukujte, dochuťte pepřem solí a zjemněte ho máslem.
Upečené maso vyndejte z trouby. Nechte půl hodiny odpočívat. Poté vezměte dvě vidličky a lehce zchladlé maso roztrhejte na malé kousky. Do pekáče s natrhaným masem postupně nalijte a zamíchejte výpek, aby maso hezky zvlhlo a zvláčnělo.
Maso nakládejte do čerstvých bagetek.
Bagetu uvnitř namažeme pro dochucení čímkoli Vás napadne. Možností je mnoho. Různé hořčice, ochucené majonézy, tatarky, BBQ omáčky. Už jsem viděl i výtečníka, který si tam nakydal kečup. Doplníme kyselou okurkou a cibulí (nejlépe červenou) nakrájenou na měsíčky.
Takto upravené maso se hodí i na společně hodování. Pekáč umístíte doprostřed stolu a ať si každý vyrobí svojí bagetu podle své fantazie.
Dobrou chuť. Těším se Vaše verze tohoto receptu.