Na první pohled trochu zvláštní kombinace - ztracená vejce, bylinkový jogurt a pikantní máslová zálivka. Tento text obsahuje recepty vlastně dva. Bez česneku jako snídani a s česnekem jako večeři. Není to úplná dieta, ale odpovídá to nízkosacharidové stravě. Jen co ucítíte intenzivní vůni římského kmínu, přenesete se někam do Orientu.
Co budeme potřebovat na dvě porce:
1. Na jogurt:
200 g tučného řeckého jogurtu
2 stroužky česneku
Citronová (limetková) šťáva
Čerstvě nasekané bylinky (kopr, koriandr, pažitka, petrželka)
2. Na ztracená vejce:
4 ks vajec
1 litr vroucí voda
50 ml octa
3. Na zálivku:
30 g másla
Sůl
Sladká paprika
Chilli
Římský kmín
- Do mělké misky dáme řecký jogurt rozmíchaný s česnekem, citronovou šťávou, bylinkami.
- Do malé mističky nebo do naběračky vyklepneme vejce. Ve vodě s octem, která se skoro vaří uděláme lžící vír a doprostřed vyklopíme vajíčko a necháme cca 3,5 minuty vařit. Ztracené vajíčko vyndáme z horké vody děravou naběračkou a necháme okapat. Proces opakujeme tolikrát, kolik chceme ztratit vajíček. POZOR: na ztracená vejce používejte co nejčerstvější. Nejlépe a nejrychleji se bílek srazí a drží tvar.
- Během vaření vajec si v malém rendlíku rozpustíme máslo, osolíme, nasypeme papriku a chilli. Římský kmín pečlivě rozdrťte v hmoždíři. Krásně se rozvoní. Přidejte do rozpuštěného másla. Doporučuji si máslo udělat jako první, aby se chutě co nejvíce spojily a před podáváním znovu ohřát.
Do misek s jogurtem přidáme vejce, zalijeme horkou máslovou zálivkou, ozdobíme nějakou bylinkou a okamžitě konzumujeme.
Dobrou chuť a díky za komentáře.