Když už jsme v tento čas začali vánočkou, přidám další z vánočních receptů na vaječný likér.
Opět Vás předem ujišťuji, že to není nic složitého, a i kuchařský amatér má pravděpodobnost úspěchu blížící se jistotě, pokud dodrží popsaný postup.
Ingredience:
6 ks vaječný žloutek
160g cukr krupice
1ks vanilkový cukr
100ml kondenzované mléko
250ml smetana ke šlehání min 30% tuku
250ml kvalitního rumu
5-10 kapek vanilkový extrakt
Ve větší misce (tak, aby se do ní vešly všechny ingredience) vyšlehám žloutky s asi polovinou cukru. Hmota dost zesvětlá a vyleští se.
Mezi tím dám do hrnce smetanu, kondenzované mléko, zbytek cukru a vanilkový cukr a přivedu k mírnému varu. Horkou směs pomalu, za stálého míchání vyliji do vyšlehaných žloutků a pečlivě promíchám.
Vrátím zpátky do hrnce a pomalu hmotu zahřívám na maximální teplotu 80st. C. Pokud nemáte teploměr, tak hmotu zahřejte tak, aby byla trochu hustější, než chcete mít konečný likér. Pozor nesmí se vařit, protože by se žloutky srazily. Uvařily by se natvrdo, a to myslím nechcete.
Po dosažení požadované teploty nebo hustoty hrnec stáhněte ze sporáku a pomocí metličky pomalu nalijte rum. Opět platí, že množství záleží na Vaší chuti a na požadované síle likéru. Pokud jste milovníky vanilkového aroma a chuti, přidejte pár kapek vanilkového extraktu. Nalijte do připravených vymytých lahví a nechte vychladnout. Skladujte v lednici. Vydrží v pohodě kvalitní i měsíc.
Vaječný likér se hodí jako aperitiv. Pokud ho uděláte trochu hustější, můžete ho použít jako polevu na zákusek. Perfektně se hodí ke zmrzlině a obyčejnému štrůdlu.
Pozor na jeho kalorickou hodnotu! Ta se rozhodně nedá srovnat se suchým bílým vínem.