Když už jsme v tento čas začali vánočkou, přidám další z vánočních receptů na vaječný likér.

Opět Vás předem ujišťuji, že to není nic složitého, a i kuchařský amatér má pravděpodobnost úspěchu blížící se jistotě, pokud dodrží popsaný postup. 



Ingredience: 

6 ks                                     vaječný žloutek

160g                                   cukr krupice

1ks                                      vanilkový cukr

100ml                                 kondenzované mléko

250ml                                 smetana ke šlehání min 30% tuku

250ml                                 kvalitního rumu

5-10 kapek                         vanilkový extrakt

Ve větší misce (tak, aby se do ní vešly všechny ingredience) vyšlehám žloutky s asi polovinou cukru. Hmota dost zesvětlá a vyleští se.

Mezi tím dám do hrnce smetanu, kondenzované mléko, zbytek cukru a vanilkový cukr a přivedu k mírnému varu. Horkou směs pomalu, za stálého míchání vyliji do vyšlehaných žloutků a pečlivě promíchám.



Vrátím zpátky do hrnce a pomalu hmotu zahřívám na maximální teplotu 80st. C. Pokud nemáte teploměr, tak hmotu zahřejte tak, aby byla trochu hustější, než chcete mít konečný likér. Pozor nesmí se vařit, protože by se žloutky srazily. Uvařily by se natvrdo, a to myslím nechcete. 

Po dosažení požadované teploty nebo hustoty hrnec stáhněte ze sporáku a pomocí metličky pomalu nalijte rum. Opět platí, že množství záleží na Vaší chuti a na požadované síle likéru. Pokud jste milovníky vanilkového aroma a chuti, přidejte pár kapek vanilkového extraktu. Nalijte do připravených vymytých lahví a nechte vychladnout. Skladujte v lednici. Vydrží v pohodě kvalitní i měsíc.

Vaječný likér se hodí jako aperitiv. Pokud ho uděláte trochu hustější, můžete ho použít jako polevu na zákusek. Perfektně se hodí ke zmrzlině a obyčejnému štrůdlu. 

Pozor na jeho kalorickou hodnotu! Ta se rozhodně nedá srovnat se suchým bílým vínem.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Nového prezidenta budeme mít za

Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
před 3 týdny
View on Instagram |
1/4
Nekupujte dětem motorová vozidla! Učte je chodit, studovat nebo nejlépe pracovat. Neznají ještě hodnotu zdrojů a lidského úsilí. Pomůžete tím jim, sobě, ale i vašemu okolí. #kruhyvobili #deti #vychova #hodnota #pole
Nekupujte dětem motorová vozidla! Učte je chodit, studovat nebo nejlépe pracovat. Neznají ještě hodnotu zdrojů a lidského úsilí. Pomůžete tím jim, sobě, ale i vašemu okolí. #kruhyvobili #deti #vychova #hodnota #pole
před 4 týdny
View on Instagram |
2/4
Vítejte v tajemné krajině snů! 👍🏼 #nahouby #les #houby #podzim
Vítejte v tajemné krajině snů! 👍🏼 #nahouby #les #houby #podzim
před 1 měsíc
View on Instagram |
3/4
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
před 4 měsíce
View on Instagram |
4/4

To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved