Relativně jednoduchý recept, který svou chutí potěší všechny členy rodiny. Zejména děti. Tu jemnou chuť a sametovou konzistenci si zamilují.
Původně je asi nejznámější varianta s telecím masem. Já telecí moc nepoužívám. Jednak mám trochu problém sníst to krásné zvířátko, ale z pohledu kuchaře je telecí maso příliš jemné, málo chuťově vyzrálé.
Do tohoto receptu se dá alternativně použít více druhů masa. Nejlepší je opravdu vepřová panenka. Alternativně lze v vepřového použít ramínko, nebo kýtu. Vynikající variantou jsou vykostěná kuřecí nebo krůtí stehna. Postup je vždy stejný, jenom je nutno uzpůsobit délku varu.
Ingredience:
1 kg vepřová panenka
0,5 kg cibule
0,5 litru. vývar (Recept viz článek)
0,4 litru smetana min. 31% tuku
50 gr. sádlo
2 PL olej
1 PL sladká paprika maďarská
100 gr. máslo
sůl
Postup:
Cibuli nakrájíme na malé kousky, dáme na kombinaci sádla a oleje a opékáme dozlatova. Musí být podstatně světlejší než na guláš či dršťkovou polévku. Když máme cibuli hotovou, přilijeme vývar a necháme pod pokličkou vařit cca 15-20 minut. Před tím, než do cibule vložíme osmahnuté maso, vařenou cibuli ledabyle projedeme ponorným mixerem, cca 20 vteřin. V žádném případě nerozmixujte cibuli dohladka. Účelem tohoto kroku je to, aby se omáčka nemusela zahušťovat.
Během smažení cibule nakrájíme maso na malé kostičky a osolíme. Na nepřilnavé pánvi kostky masa zprudka osmahneme - zatáhneme, opět na kombinaci sádla a oleje. Tento krok je důležitý, aby maso zůstalo šťavnaté.
Pokud už máme provařenou a promixovanou cibuli, vložíme do ní maso, zamícháme a přidáme papriku. Pod pokličkou dusíme doměkka. Těsně před tím, než jsme s konzistencí masa spokojeni, přidáme smetanu a pečlivě promícháme. Pokud nejsme s hustotou omáčky spokojeni, přidáme trochu máslové jíšky. Ale pozor, opatrně, aby omáčka nebyla příliš hustá. Chvíli provařte.
Omáčku odstavíme. Když se přestane vařit, přidáme na kostičky nakrájené máslo a omáčku před podáváním vyleštíme. (Prostě to máslo zamícháme a už nevaříme). Již znovu nevaříme.
Ideální přílohou je basmati rýže, těstoviny nebo domácí noky. Jasně i knedlík se k omáčce hodí, ale…….
Dobrou chuť. A těším se na komentáře.