Vepřová panenka na paprice

Relativně jednoduchý recept, který svou chutí potěší všechny členy rodiny. Zejména děti. Tu jemnou chuť a sametovou konzistenci si zamilují.

Původně je asi nejznámější varianta s telecím masem. Já telecí moc nepoužívám. Jednak mám trochu problém sníst to krásné zvířátko, ale z pohledu kuchaře je telecí maso příliš jemné, málo chuťově vyzrálé.



Do tohoto receptu se dá alternativně použít více druhů masa. Nejlepší je opravdu vepřová panenka. Alternativně lze v vepřového použít ramínko, nebo kýtu. Vynikající variantou jsou vykostěná kuřecí nebo krůtí stehna. Postup je vždy stejný, jenom je nutno uzpůsobit délku varu.

Ingredience:

1 kg                     vepřová panenka

0,5 kg                  cibule

0,5 litru.               vývar (Recept viz článek)

0,4 litru                smetana min. 31% tuku

50 gr.                   sádlo

2 PL                     olej

1 PL                     sladká paprika maďarská

100 gr.                 máslo



                            sůl

Postup:

Cibuli nakrájíme na malé kousky, dáme na kombinaci sádla a oleje a opékáme dozlatova. Musí být podstatně světlejší než na guláš či dršťkovou polévku. Když máme cibuli hotovou, přilijeme vývar a necháme pod pokličkou vařit cca 15-20 minut. Před tím, než do cibule vložíme osmahnuté maso, vařenou cibuli ledabyle projedeme ponorným mixerem, cca 20 vteřin.  V žádném případě nerozmixujte cibuli dohladka. Účelem tohoto kroku je to, aby se omáčka nemusela zahušťovat.

Během smažení cibule nakrájíme maso na malé kostičky a osolíme. Na nepřilnavé pánvi kostky masa zprudka osmahneme - zatáhneme, opět na kombinaci sádla a oleje. Tento krok je důležitý, aby maso zůstalo šťavnaté. 

Pokud už máme provařenou a promixovanou cibuli, vložíme do ní maso, zamícháme a přidáme papriku. Pod pokličkou dusíme doměkka. Těsně před tím, než jsme s konzistencí masa spokojeni, přidáme smetanu a pečlivě promícháme. Pokud nejsme s hustotou omáčky spokojeni, přidáme trochu máslové jíšky. Ale pozor, opatrně, aby omáčka nebyla příliš hustá. Chvíli provařte. 

Omáčku odstavíme. Když se přestane vařit, přidáme na kostičky nakrájené máslo a omáčku před podáváním vyleštíme. (Prostě to máslo zamícháme a už nevaříme). Již znovu nevaříme.

Ideální přílohou je basmati rýže, těstoviny nebo domácí noky. Jasně i knedlík se k omáčce hodí, ale…….

Dobrou chuť. A těším se na komentáře.

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Hodnotilo: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Nejlépe hodnocené příspěvky

Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Rajské letos vypadají slibně. 👍🏼👨‍🌾 #zahrada #rajcata #TaktoANO
Rajské letos vypadají slibně. 👍🏼👨‍🌾 #zahrada #rajcata #TaktoANO
před 3 týdny
View on Instagram |
1/4
#havajske #pokebowl Dobrou chuť! 👍🏼❤️ #muzemedoporucit
#havajske #pokebowl Dobrou chuť! 👍🏼❤️ #muzemedoporucit
před 4 měsíce
View on Instagram |
2/4
Ne každý záměr se úplně vydaří. ☹️☹️☹️
Ne každý záměr se úplně vydaří. ☹️☹️☹️
před 5 měsíců
View on Instagram |
3/4
Zdá se, že jsou tam už na něj připravení. 👍🏼😀
Zdá se, že jsou tam už na něj připravení. 👍🏼😀
před 9 měsíců
View on Instagram |
4/4

To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved