Chtělo by se říct klasická roštěnka.
Mnoho lidí se bojí vařit z hovězího masa. Prý je tvrdé, nedá se pořádně uvařit apod. Samozřejmě, že u hovězího ze všech mas, asi nejvíce záleží na kvalitě. A na tom, jestli máte maso vyzrálé (stařené). To mít nemusíte, pokud máte maso z mladého býka.
Pokud máte kvalitní maso, máte předem vyhráno. Moc dalších ingrediencí nepotřebujete.
Ingredience:
1 kg nízký roštěnec
0,6 kg cibule
0,5 l. vývar
0,15 kg sádlo
Pepř
Sůl
Hladká mouka
Roštěnou nakrájíme na asi 1 cm plátky, mírně naklepeme, pořádně opepříme a necháme alespoň hodinu odpočívat v pokojové teplotě.
Mezi tím si připravíme cibuli, kterou nakrájíme tak akorát. Ani ne nahrubo, ani ne najemno.
V kastrolu s tlustým dnem rozpálíme sádlo. Těsně před pečením maso osolíme, obalíme v hladké mouce a dáme na rozpálené sádlo. To musíme opravdu rozpálit, protože potřebujeme maso zprudka opéct – tzv. zatáhnout. Pokud by sádlo nebylo dostatečně rozpálené, maso by začalo dusit. Z každé strany opékáme asi tak 1-1,5 minuty. Víc není potřeba. Jednotlivé roštěnky vyndejte z hrnce a dejte stranou.
Ve výpeku z masa opečte cibuli pořádně na barvu. Nebuďte líní a dejte cibuli čas. Jde jednak o chuť ale také o barvu omáčky. A ta má být tmavě hnědá. Pokud je to potřeba, přidejte sádlo.
Když dosáhnete požadované barvy cibule, nalijte do ní vývar, promixujte tyčovým mixerem asi tak 10 vteřin. Část cibule rozmixujete a nebudete muset omáčku zahušťovat moukou. Trocha je jí už na mase.
Uveďte do varu a vložte maso. Ztlumte plyn nebo elektriku na minimální var, přiklopte a za občasného zamíchání dusíme maso doměkka. Trvá to odhadem 1,5 hodiny.
A máte hotovo. Omáčku můžete ještě dochutit čerstvě mletým pepřem a solí. Jako příloha se hodí rýže nebo těstoviny. Při nejhorším i knedlík. U nás občas preferujeme čerstvý chléb. A vždy orosené pivo.
Dobrou chuť.