Roštěná na pepři

Chtělo by se říct klasická roštěnka.

Mnoho lidí se bojí vařit z hovězího masa. Prý je tvrdé, nedá se pořádně uvařit apod. Samozřejmě, že u hovězího ze všech mas, asi nejvíce záleží na kvalitě. A na tom, jestli máte maso vyzrálé (stařené). To mít nemusíte, pokud máte maso z mladého býka. 



Pokud máte kvalitní maso, máte předem vyhráno. Moc dalších ingrediencí nepotřebujete.

Ingredience:

1 kg                 nízký roštěnec

0,6 kg              cibule

0,5 l.                vývar

0,15 kg            sádlo

                         Pepř

                         Sůl           

                         Hladká mouka

Roštěnou nakrájíme na asi 1 cm plátky, mírně naklepeme, pořádně opepříme a necháme alespoň hodinu odpočívat v pokojové teplotě.



Mezi tím si připravíme cibuli, kterou nakrájíme tak akorát. Ani ne nahrubo, ani ne najemno.

V kastrolu s tlustým dnem rozpálíme sádlo. Těsně před pečením maso osolíme, obalíme v hladké mouce a dáme na rozpálené sádlo. To musíme opravdu rozpálit, protože potřebujeme maso zprudka opéct – tzv. zatáhnout. Pokud by sádlo nebylo dostatečně rozpálené, maso by začalo dusit. Z každé strany opékáme asi tak 1-1,5 minuty. Víc není potřeba. Jednotlivé roštěnky vyndejte z hrnce a dejte stranou.

Ve výpeku z masa opečte cibuli pořádně na barvu. Nebuďte líní a dejte cibuli čas. Jde jednak o chuť ale také o barvu omáčky. A ta má být tmavě hnědá. Pokud je to potřeba, přidejte sádlo.

Když dosáhnete požadované barvy cibule, nalijte do ní vývar, promixujte tyčovým mixerem asi tak 10 vteřin. Část cibule rozmixujete a nebudete muset omáčku zahušťovat moukou. Trocha je jí už na mase. 

Uveďte do varu a vložte maso. Ztlumte plyn nebo elektriku na minimální var, přiklopte a za občasného zamíchání dusíme maso doměkka. Trvá to odhadem 1,5 hodiny.  

A máte hotovo. Omáčku můžete ještě dochutit čerstvě mletým pepřem a solí. Jako příloha se hodí rýže nebo těstoviny. Při nejhorším i knedlík. U nás občas preferujeme čerstvý chléb. A vždy orosené pivo.

Dobrou chuť. 

Jak hodnotíte tento příspěvek?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnotilo: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Okomentujte příspěvek



Nového prezidenta budeme mít za

Nejnovější komentáře k příspěvkům

UVÍZLI JSME V SÍTÍCH :-)

Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
Žádné nové lajky ani followeři? Jak chcete! 😀 Řekli jste si o to sami! Dáme těžší kalibr. Co třeba #mops pro začátek?
před 3 týdny
View on Instagram |
1/4
Nekupujte dětem motorová vozidla! Učte je chodit, studovat nebo nejlépe pracovat. Neznají ještě hodnotu zdrojů a lidského úsilí. Pomůžete tím jim, sobě, ale i vašemu okolí. #kruhyvobili #deti #vychova #hodnota #pole
Nekupujte dětem motorová vozidla! Učte je chodit, studovat nebo nejlépe pracovat. Neznají ještě hodnotu zdrojů a lidského úsilí. Pomůžete tím jim, sobě, ale i vašemu okolí. #kruhyvobili #deti #vychova #hodnota #pole
před 4 týdny
View on Instagram |
2/4
Vítejte v tajemné krajině snů! 👍🏼 #nahouby #les #houby #podzim
Vítejte v tajemné krajině snů! 👍🏼 #nahouby #les #houby #podzim
před 1 měsíc
View on Instagram |
3/4
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
80 stupňů, horkovzduch, 12 hodin a... chutnají skvěle! 👌 👨‍🌾 #muzemedoporucit #susenarajcata #uroda #zahradka #TaktoANO
před 4 měsíce
View on Instagram |
4/4

To, co se dnes zdá být jako tragédie nebo ztráta, se zítra jeví úplně jinak. Většinou zjistíme, že je to nový začátek nebo minimálně příležitost. Jde o to, dát sám(a) sobě šanci.
— Pavel Pulkráb

Copyright 2021 Fine50 © All Rights Reserved