Minulý týden jsem psal ódu na sádlo, o tom, jaká že je to zdravá potravina. Dokonce se ve výzkumech dostala mezi první desítku nejzdravějších. Na konci článku jsem Vám slíbil, že se podělím o návod jak na to. V tomto případě bych snad ani slovo recept nepoužil.
Postup je velmi jednoduchý, seznam ingrediencí není rozhodně dlouhý. Spíš je potřeba se obrnit trpělivostí.
Pojďme na to.
Ingredience:
2-2,5 kg hřbetní vepřové sádlo (jiné opravdu nechcete)
1,5 dcl voda
5 gr. sůl
Sádlo nakrájíme na stejné kostky. 1,5- 2 centimetry. Důležité je, aby kostičky byly víceméně stejně veliké. Konečným produktem bude totiž kromě sádla i hezká hromada škvarků. Pokud jsou kostičky stejně velké, budou škvarky rovnoměrně uškvařené. Nestane se Vám, že budete mít část škvarků již tmavých a tvrdých a část nedopečených.
Kostky dáme do hrnce odpovídající velikosti, ideálně s dvojitým dnem. Klidně si ale vystačíme i s obyčejným hrncem.
Vlijeme vodu, dáme na sporák a pomalu “přivedeme k varu”. Začínáme postupně, sádlo se začne škvařit. Občas (cca po 15 minutách) promícháme vařečkou. Celou dobu nezakrýváme pokličkou.
Asi tak po hodině až hodině a půl se větší část sádla vyškvaří a škvarky se do něj kompletně ponoří. Sádlo bublá škvarky zlátnou. Počítejte s tím, že posledních 30 minut se od sádla nebudete vzdalovat. Teď už jenom ladíte na jakou barvu škvarky uškvaříte. Do směsi nasypte sůl.
Když jste s barvou spokojeni, sádlo ještě horké scedíte přes plátýnko do pečlivě vymytých a vysušených sklenic. Necháte vychladnout a ztuhnout.
Na cedníku Vám zbydou škvarky. Ty nechte vychladnout a usušit. Studené dejte do lednice, kde vydrží několik týdnů.
Škvarky můžete se sádlem spojit do misky a použít na chleba. Můžete je umlít a doplnit trochou sádla a máte vynikající škvarkovou pomazánku. Škvarky se dají jíst i jako chipsy, ale opravdu pozor, jíte v podstatě čistý tuk. Takže bacha na zdraví a na žlučník.
Vychladlé sádlo vám v lednici vydrží několik měsíců, určitě půl roku. Pokud budete trpěliví bude krásně bílé a voňavé.